Ei häätöä joululahjaksi

Saamme lähes päivittäin kuulla huonoja uutisia lomautuksista ja irtisanomisista. Työttömyys on lisääntynyt valtavasti. Pirkanmaalla esimerkiksi nuorisotyöttömyys on noussut vuoden takaiseen nähden 86 prosenttia, pääkaupunkiseudulla jo yli sata prosenttia.

Lähes joka päivä joku Suomessa menettää työpaikkansa ja jossakin suomalaisessa perheessä alkavat epävarmat ajat. Moni sellainenkin, jolla työpaikka vielä on, pelkää tulevaisuutta: onko minulla vielä kuukauden päästä työpaikka? Entä vuoden? Ja miten tulen toimeen, jollei ole?

Työpaikan menetys on iso elämänmullistus monessa mielessä. Ihmisiä pitää auttaa selviämään laman yli.

***

Työttömyyden kohdatessa tai yrityksen mennessä nurin monessa perheessä kannetaan huolta myös asunnosta. Asuntolainaa on saatettu ottaa juuri ja molemmat perheen tulonsaajat saattavat sitten yhtäkkiä jäädä työttömiksi: miten siinä maksaa mahdollisesti suurtakin asuntolainaa?

Toimeentulon hetkellinen notkahdus saattaa johtaa siihen, että omistusasunnosta joudutaan luopumaan. Pahimmassa tapauksessa taakaksi jää vielä asuntovelka.

Näin ei saa tapahtua. Yhteiskunnan tulee ojentaa auttava kätensä tässä tilanteessa. Keinoja on olemassa. Nyt pitää kiireesti luoda malli, jossa valtio antaa asuntolainalle väliaikaisen takauksen, jos tulotaso romahtaa työttömyyden tai konkurssin takia. Takauksella voidaan varmistaa mahdollisuus saada lykkäystä korkojen ja lyhennysten maksuun. Tämä auttaisi asuntovelallisen vaikean ajan yli ja sitten, kun tilanne parantuu, lainanmaksu jatkuisi. Ja oma koti säilyisi.

***

Myös vuokra-asuja saattaa tarvita apua vuokrasta selviämiseen työttömyyden kohdatessa. Vuokra-taso on Suomessa korkea ja vuokra syö monen tuloista usein liiankin ison leijonanosan. Häätö ei saa olla laman takia vaikeuksiin joutuneiden suomalaisten joululahja.

Yhteiskunnan pitääkin antaa takuu myös vuokralaisen normaalista poikkeavalle maksujärjestelylle. Kun valtio toimisi takuumiehenä, työttömyyden seurauksena maksuvaikeuksiin joutunut vuokra-asuja voisi saada lykkäystä vuokrarästien maksamiseen.

***

Tämä talouskriisi sai maailmalla pitkälti alkunsa ahneuden arvoihin perustuvista systeemeistä, joissa lyhytnäköisten voittojen kääräisy harvojen taskuihin lopulta päätyi romahdukseen.

Liian usein kärsijäksi joutuu kuitenkin se pieni ihminen, ihan tavallinen tossuntallaaja, jota ei todellakaan voi syyttää omaneduntavoittelusta tai ahneudesta. Siksi ihmisistä on pidettävä huolta myös laman aikana. Jos tähän ei rahaa löydy, maksaa lasku tulevaisuudessa paljon enemmän.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa marraskuussa 2009)

Ei kommentteja.

Vastaa