Hampaanjälkiä

Juttelin kollegani Susanna Huovisen kanssa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Susanna kertoi pienen Tuomas-poikansa lapsille niin tyypillisestä tavasta purra aina, kun on syytä näyttää mieltä tai muuten vaan harmittaa.

Vaikka pureminen hieman brutaalia onkin, kuvastaa se tietyllä tavalla sitä viehättävää piirrettä, mikä lapsilla on: tunnot ja mielipiteet ilmaistaan suoraan, ilman sen kummempia estoja. Tämä häipyy, kun ikää tulee.

Hyvä ja huono. Toisaalta voisi olla joskus ihan paikallaan, että osaisimme sanoa mahdollisimman suoraan ja aidosti asiat. Toisaalta taas jos ajattelee meitä poliitikkoja, olisimme alvariinsa täynnä hampaanjälkiä, jos emme primitiivireaktioitamme yhtään peittelisi.

Paasion Helillekin olen kuittaillut viime aikoina, että Tampere on antanut meille Evilän, Turku Kanervan. Heli ei kommentoinut, muttei onneksi purrutkaan.

***

Kesän hienoimpia kokemuksia minulle on ollut työharjoittelut seniori – ja juniorikansalaistemme palveluiden piirissä. Olen ollut töissä pari päivää Koukkuniemen vanhainkodissa ja Turtolan päiväkodissa Tampereella.

Siinä olen saanut aitoa tietoa palveluidemme laadusta, nähnyt hoito- ja hoivatyön arkea ja myös tavannut ihastuttavia ikä-ihmisiä ja pikkupirpanoita.
Suosittelen kaikille päättäjille tätä kokemusta.

***

Demareilla riittää draivia. Kokoustelimme Rovaniemellä jokin aika sitten. Ostoskeskuksessa eräs Lapin mies totesi minulle: Sinulla on kyllä komean värinen tukka….mutta miten saisimme Antti Kalliomäelle saman värisen?!

Hyvä kysymys, vaikkei se tukan väristä kiinni olekaan, että voimme tehdä aatteemme väristä politiikkaa. Nythän siitä on hyvää näyttöä. Ensi vuoden budjettiin saimme ison joukon toimia, joilla parannetaan pienituloisimpien ihmisen asemaa.

Oppositio ei tietty koskaan ole tyytyväinen. Jos hallitus esittää johonkin hyvään tarkoitukseen satakunta miljoonaa, kuuluu opposition rooliin tarjota kaksi, se on selvä.

Mutta sitä en jaksa lakata ihmettelemästä, kuinka kokoomus voi tosissaan väittää, ettei budjetti tuo mitään työllisyyteen, vaikka sitä edistäviä toimia on sisässä satojen miljoonien edestä. Kokoomus kritisoi alijäämää ja samalla heittää ilmaan hirvittäviä menolisäysvaateita ilman katetta.

Hohhoijaa. Täytyy sitten varmaan vaan purra Zyskowiczia käsivarteen, jos satumme törmäämään eduskunnan hississä toisiimme.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 29.8.2005)

Ei kommentteja.

Vastaa