JÄRISYTTÄVÄÄ, LINTILÄ!

Tänään keskustalainen Mika Lintilä esittää ”järisyttävän” vision Ylen tulevaisuudesta: lakkautetaan toiminta Tampereen Tohlopissa ja siirretään se Pasilaan. Pakko sanoa: tyrmistyttävää!

Ihmettelen kovasti keskustan linjanmuutosta. Aiemmin keskusta on ollut ainakin ymmärtävinään aluepolitiikan merkityksen ja sen, että kaikki viisaus ei sentään asu kehä kolmosen sisäpuolella. Nyt linja on siis täydellisesti muuttunut.

TV2 Tampereella on avartanut hienosti tv-journalismia ja tuonut nimenomaan Helsingin ulkopuolisen maailman uutisaiheeksi. Ylen viisas linja kahdesta suuresta tv-tuotantopaikasta on ollut todellinen helmi, joka on osoittanut toimivuutensa.

Näinkö tässä nyt sitten keskusta on valmis täydelliseen takinkäännökseen?

Tohlopin lakkauttaminen olisi myös täysin päinvastainen toimi sen suhteen, mitä Yle parhaillaan suunnittelee. Se nimittäin on parhaillaan investoimassa Tampereen seudulle.

Lintilä perustelee huonosti asiaa mm. säästösyillä. Ensinnäkään säästöä tuskin tästä operaatiosta kovasti syntyisi ja toiseksi on uskomatonta, että johonkin näennäiseen säästöön nojaten ollaan valmiit uhraamaan koko TV2:n hieno perinne ja merkitys niin journalistisesti kuin alueellisestikin. En ole moista periaatetta koskaan uskonut kuulevani ensimmäisenä keskustalaiselta poliitikolta.

Vai onko tämä ”säästöjen” etsintä mitä hulluimpien ideoiden kautta nyt esimakua siitä, että keskusta on jo antanut periksi kokoomuksen ministeri Lindénin halulle ajaa Ylen rahoitus alas. Näinkö keskusta nyt tuo nöyrästi oman näkemyksensä tähän ministerin pyörittämään rulettiin?

Pitkäaikaisena Ylen hallintoneuvoston jäsenenä en voi kuin ihmetellä. Ja takuuvarmasti voin sanoa, että SDP:ltä ei todellakaan tukea tule tämänkaltaisille esityksille.

JÄRISYTTÄVÄÄ, LINTILÄ!

8 kommenttia

 1. Jos nykyinen yltiöliberalismi jatkuu, mitään ei pidä ihmetellä. Perusideahan on, että kaikki yhteiskunnan ohjauksessa oleva pitää ajaa alas ja korvata kaupallisella toiminnalla. Sasi on jo ennättänyt vaatimaan urheillulähetysten rajaamista kaupallisille kanaville ja kas, säästöhän siitä syntyy. Niin varmaan YLE:lle, kun osa toiminnoista pudotetaan pois. Sitten on muka vapaaehtoista maksaa erikseen urheilun seurannasta. Yksilön kannalta on varmaa vain TV -katselun kallistuminen. Seuraavana onkin vuorossa terveydenhoito ja vanhushuolto. Ei, kun yksityistämään ja kaupallistamaan ihmisten hätä. Sehän antaa loistavia bisnesmahdollisuuksia.

  Viljo Heinonen 2.3.2010 klo 20:20 #
 2. ”Nukkumatti, nukkumatti lasten, illoin kulkee heittää unihiekkaa päivän leikit aika lopettaa on, kun TV:n iltasatu alkaa”. Loppulaulu: ”Satu päättyi näin ja lapset käyvät jo nukkumaan siis hyvää yötä”.
  Tämä DDR:n sosialistisatu Nukkumatti, harpin ja vasaran tunnuksin,
  sai paljon vaikutteita sosialismista. Nukkumatti ei koskaan vieraillut Saksan liittotasavallassa tai muissa länsimaissa paitsi Suomessa.
  Ohjelma tuli tauotta 25 vuotta Tampereen Tohlopin lähettämänä. Meidänkin lapset sitä katseli innolla, mutta niistä tuli kaikista ihan itsenäisesti ajattelevia ihmisiä.
  Pia Viitanen on ollut juuri sen ikäinen, että kaikki sosialistiset vaikutteet itäsaksalaisesta ”Sandmännchen” Nukkumatista ovat voimakkaasti vaikuttaneet nuoreen tyttöön.
  Jos tuo Tohlopin tuotanto on todella vain Ajankohtaista Kakkosta ja Pikku Kakkosta, olisi todella viisasta siirtää toiminta Pasilaan ja yhdistää Ajankohtaistoimitukset Pasilassa.
  Kyllä tässä Pia Viitasen itkupotkuraivarissa on liiaksi kotiinpäinvetoa Tampereen eduksi kuin järjen ääntä.

  Ilkka 2.3.2010 klo 20:23 #
 3. Keskustalaiselta olisi odottanut ehdotusta, että Pasila lakkautettaisiin ja kaikki toiminnot siirrettäisiin Tohloppiin.
  Sasi halusi urheilun Yleltä pois, mutta Stubb ja Matikainen-Kallström tahtoivat sitä Ylelle lisää.
  Mitähän Alatalon Mikko tähän kommentoi? Toistuneeko sama kuvio?

  Mitä tulee Ilkan esille nostamaan lastenohjelmaan, niin viime marraskuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Nukkumatti (Sandmann) kävi ensimmäisen heittämässä unihiekkaa (itä)saksalaisten lasten silmiin. Gerhard Behrendtin luoma nukkeanimaatiohahmo sittemmin nukutti useiden maiden lapset, muun muassa kaikkien Pohjoismaiden. Suomessa kaksiosaiset animaatiot olivat tärkeitä Lasse Pöystin iltasadun ympärillä ja myöhemmin koko Pikku Kakkosen.
  Muistelluin osa Nukkumateista lienee ne lukuisat kulkuvälineet, joilla hän saapui lasten iltasadun lukemista kuulemaan. Pikku Kakkosen sivuille on niistä koottu listaa, jossa 130 erilaista mainitaan. Ehkä enemmänkin niitä oli.
  Saksojen yhdistymisen jälkeen erinomaisen toimiva konsepti pilattiin ymppäämällä se muinoisiin Grimmin satuihin. Se ei toiminut. Fantasiahahmo realistisessa ympäristössä oli homman juju, satuhahmo sadussa ei vastaavaa kiinnostusta herättänyt. Porvari ei tajuu.

  (lista Nukkumatin käyttämistä kulkuvälineistä on tuolla:
  http://poistyopoydalta.blogspot.com/2009/11/nukkumatti-50-vuotta.html )

  Reijo Valta 2.3.2010 klo 21:51 #
 4. Esitys on loistava. Se höttö, mitä Tamperelta tulee voidaan hyvin lopettaa. Jungerin mukana voidaan 20 % Ylen väkimäärää vähentää, erityisesti sitä Tampereen kyvytöntä punakaartia. Saadaan se medismaksukin oikeammalle tasolle: esitetystä 175 eurosta 140 euroon . Pienituloistenkin kannalta parempaan suuntaan ja suojatyöpaikat vähemmälle. Eiköhän jotain tämänsuuntaista ilman muuta tulekin. Viitasen kannattasi muistaa, että Suomen kansasta selvästi 70 % äänestää ei-sosialistiisa puolueita: Vähemmistön huutelu on tyhjänpäiväistä

  äänestäjä 3.3.2010 klo 14:48 #
 5. Mediamaksuun ei liene sillä vaikutusta onko toimintaa Tampereella tai sitten ei.

  ”Äänestäjä” on kaivanut vanhan termin historian romukopasta. Viimeksi on taidettu 1970-luvulla nukkumatin kulta-aikaan puhua ei-sosialisteista.

  Lindénin tavoitteena mediamaksussa taitaa olla brittien systeemi. Siellä kun kerättyä maksua käytetään myös kaupallisten kanavien ohjelmien tuottamiseen. Olisiko haaveena kilpailuttaa julkisten palvelujen ohjelmat? Uutiset huutokaupattaisiin vaikkapa Nelosen tai Subtv:n lähetettäviksi?

  Ei taitaisi Suomeen malli istua.

  Reijo Valta 3.3.2010 klo 17:36 #
 6. Onko keskustan johdossakin huomattu, että Yle2:n on siirtynyt kokoomuksen tukikanavaksi? Aiemmin on ollut havaittavissa, että kakkoskanava on suistuttanut keskustan suuntaan. Kokoomus sai junailtua oma miehensä Ylen toimitusjohtajaksi. Pelkääkö kepu, että Tampreen Tohloppi hylkää keskustan kokonaan? Ilmeisesti, koska TV2 pitäisi siirtää Pasilaan.

  Pentti Välimaa 3.3.2010 klo 18:54 #
 7. Minä laitan tämän nyt tänne, koska Päivi Lipposen blogissa on joku vika kun kommentit eivät mene tarkastuksesta läpi ! Aika moneen olen vastannut, mutta ei toimi, ei !
  Mutta tämä on kuitenkin aiheeseen liittyvä. Päivi Lipponen kirjoitti:
  ”Perinteisesti Yle on toiminut koko kansan tv:nä. Sieltä on tullut, laatu draamaa, elokuvia, kulttuuria, urheilua, dokumentteja, lasten ohjelmia ja tietenkin uutiset.”
  Ilkka vastaili:
  Arvatenkaan Päivi Lipponen ei ole juurikaan katsonut YLE:n TV ohjelmia ja tarjontaa. Lähempi tutustuminen kertoisi, että YLE lähettää ohjelmistaan lähes 70 % ulkomailta ostettuja saippua-, rikos-, väkivalta- sekä sairaalasarjoja. Loppu on uutisia ja kotimaisia ajankohtaisohjelmaa. Kakkoselta lastenohjelmaa, että kotiäiti saisi hetken rauhan kotiaskareissa. Suurin osa ostetuista sarjoista on yli 5 vuotta vanhoja ja parhaat uusintana 30 vuoden takaa.
  Kotimaisesta draamasta löytyy hyviä helmiä, niistä kiitos tekijöille.
  Elokuvat ovat keskimääräistä sontaa keskimääräiselle ”kansalle”.
  Kaikesta kuitenkin paistaa läpi YLE:n ohjelmavalinnan ala-arvoisuus tai katsojien aliarviointi. Vanhaa tavaraa halvalla. Ohjelmien uusintaa uusinnan perään ja kaikki lisäksi vielä kerran netissä. Tästä voisi kyllä karsia reippaalla kädellä. Ei voi olla niin, että kun vasemmisto tätä YLE:n ohjelmatarjontaa ihannoi, niin siellä ei voi mitään asiaa muuttaa tai järkiperäistää.
  Pelottelu merkittävien urheilutapahtumien kuten olympialaisten tai MM tason urheilun siirtymisestä maksullisille kanaville ei taaskaan ole korrektia. Ohjelmat voivat siirtyä mainosrahoitteisille kanaville, mutta eivät maksullisille kanaville. Maksullisten kanavien talous ei yksinkertaisesti kestä ohjelmien ostamista/välittämistä vähäisten maksajien puutteesta johtuen.
  Toivottavasti YLE:ssä säästötoimenpiteet ja ohjelmastrategian allokointi alkaa mahdollisimman nopeasti. YLE ei ole enää perinteinen koko kansan TV. Elämme vuotta 2010 ja tarjolla on ilmaista katsottavaa useilla eri kanavilla erilaisella ohjelmapainotuksella.

  Ilkka 3.3.2010 klo 19:46 #
 8. Yleisradio SDP:lle kansaakin tärkeämpi

  Toivotan SDP:lle karmaisevaa vaalitappiota seuraavissa vaaleissa. Olette unohtaneet vähävaraiset taistellessanne rakkaan Yleisradionne puolesta kynsin ja hampain. Teille Yleisradio instituutiona ja vuosikymmenestä toiseen demarijohtoisena näyttää paljon tärkeämmältä kuin se, että miten pienituloiset ja yksinasuvat pistetään mukisematta maksamaan rakkaasta Yleisradiostanne sama summa kuin vaikkapa toimitusjohtaja-isän ja ylilääkäri-äidin perhe maksaa. Tai panette köyhän yksinelävän kansaneläkeläisen, jolla ei edes ole televisiota maksamaan saman summan kaikkien muiden kanssa. Siinä teistä on oikeudenmukaisuus? Järkyttävää toimintaa SDP !

  Kalle Penttinen 14.3.2010 klo 19:02 #

Vastaa