Kaksi oikeaa kättä

Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisesta löysin hyvän artikkelin. Siinä kansantaloustieteen professori Matti Tuomala kertoo, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen on ymmärtänyt talouspolitiikan peruskäsitteen – elvytyksen – virheellisesti.

Elvytyksen perusidea: tilapäinen julkisten menojen lisääminen, on ministeriltä ja hallituksen politiikasta unohtunut. Päinvastoin, pääasiassa hallituksen elvytys on veroelvytystä, vaikkakaan tutkimusnäyttöä ei ole sille, että verotuksen keventäminen parantaisi työllisyyttä.

Niinpä niin, tämä on ollut myös sdp:n huoli koko ajan. Kun rahaa on vähemmän, on entistäkin tärkeämpää, että sitä käytetään oikein: luodaan uusia työpaikkoja ja pidetään huolta perusasioista: palveluista ja ihmisten hyvän ja turvallisen elämän peruseväistä.

On epäviisasta, suorastaan tuhlarimaista, näinä aikoina käyttää rahaa hyväosaisten veronkevennyksiin ja samaan aikaan jättää esim. kunnat yksin paikkaamaan omaa syvälle sukeltavaa talouttaan.

Seurauksena tälläisestä talouspolitiikasta on, ettei meillä käytännössä katsoen elvytetä lainkaan, kun hallituksen oikea käsi laskee veroja ja toinen käsi (joka ei toden totta ole vasen!) kuristaa kunnista mehuja pois ja pakottaa ne leikkaamaan vanhusten ja lasten palveluja, lomauttamaan henkilöstöä ja nostamaan veroja.

Meillä on siis hallitus, jonka kaksi oikeaa kättä ”elvyttää” niin, että tulos on kerta kaikkiaan ”historiallinen”: kansantaloustieteen professorin mukaan – miinusmerkkinen!

***

Me sdp:ssä olemme tehneet omia vaihtoehtojamme niin budjetin kuin elvytyksenkin suhteen. Yksi asia, mitä olemme korostaneet paljon on ollut se, että nyt meillä on tilaisuus tarttua hetkeen ja tehdä ratkaisuja, joiden avulla samaan aikaan luodaan uusia työpaikkoja ja parannetaan ympäristön hyvinvointia.

Työn ja ympäristön kulkeminen käsi kädessä on meille tärkeä asia, ja tätä koko sosialidemokraattinen liike Suomessa ja maailmalla korostaa.

Huomasin, että myös Keskustassa tätä samaa ajattelua viritti Kimmo Tiilikainen Aamulehden haastattelussa alkuviikosta. Sanoma oli, että Keskusta on oikea voima yhdistämään talouden ja ympäristön edut.

Aluksi mieleen tuli rohjeta suhtautua tähän hieman epäillen, näimmehän juuri hiljan isoja otsikoita, missä ympäristöjärjestöt kertoivat hallituksen jäävän historiaan ympäristökielteisyydestään. Moitteita tuli erityisesti keskustaministerien tekemisistä ja vihreiden hiljaisesta hyväksynnästä ko.linjalle.

Tarkemmin mietittyäni oivalsin: kyllähän Keskusta ympäristöystävällinen on: kierrätystäkin ainakin osa puolueesta kannattaa: tosin vain omien ministeriensä suhteen!

Kaksi oikeaa kättä

Yksi kommentti

  1. Lainasin lyhyesti ehdotuksiasi:

    ”Me sdp:ssä olemme tehneet omia vaihtoehtojamme niin budjetin kuin elvytyksenkin suhteen. Yksi asia, mitä olemme korostaneet paljon on ollut se, että nyt meillä on tilaisuus tarttua hetkeen ja tehdä ratkaisuja, joiden avulla samaan aikaan luodaan uusia työpaikkoja ja parannetaan ympäristön hyvinvointia.”

    Nähdäkseni kaikki puolueet haluavat luoda uusia työpaikkoja ja parantaa ympäristön hyvinvointia. Ei tämä ole uutinen, mutta ehdotuksena täysin ympäripyöreä. Mitä oikeasti ehdotat, veronkorotuksia vai mitä?

    On vaikea ymmärtää demarien kritiikkiä. Anteeksi vain, mutta demarien kritiikki vaikuttaa räksytykseltä, niin kauan kuin esitetään konkreettisia ehdotuksia, millaisia Viitasen blogikirjoituksessa ei ole yhtään.

    Juha 9.11.2009 klo 13:06 #

Vastaa