Kolmen lauseen resepti

Edessämme on iso tehtävä. Talous on sukeltanut syvälle ja sieltä noustessaankin se ui vielä pitkään koiraa. Nuorisotyöttömyys on noussut hälyttäviin lukemiin ja liian moni ihminen saa irtisanomislapun käteensä ”kiitokseksi” pitkästä työrupeamasta. Tälle kehitykselle on sanottava: jo riittää.

***

Osallistuin viiden sosialidemokraattisen piirin risteilylle muutama viikko sitten. Risteilypäivä huipentui kansanedustajien paneeliin, jossa meiltä tentattiin kolmea lausetta, joilla pistäisimme asiat kuntoon, jos nyt olisimme valtiovarainministereitä. Miten olisi seuraavat:

1. Enemmän työtä, vähemmän puutetta.

2. Enemmän Robin Hoodia, vähemmän Prinssi Juhanaa.

3. Ympäristö ja työ, kättä lyö.

Kohta yksi: hallituksen 85 prosenttisesti veronkevennyksillä toteuttamaa ”elvytyslinjaa” ovat kritisoineet SDP:n lisäksi mm. OECD, EU:n komissio ja lukuisat talousoppineet. Valtion veroja on kevennetty ja samaan aikaan kunnat jätetty vaille riittävää tukea. Seurauksena kunnissa leikataan palveluja, korotetaan veroja, lykätään investointeja ja lomautetaan henkilöstöä. Näin kokonaistaloudellisesti veroelvytyksen teho on plus miinus nolla. Talouspoliittisesti epäviisasta ja inhimillisesti epäreilua.

Kyse on arvovalinnoista. Annetaanko hyväosaisille veronkevennyksiä, vai tuetaanko kuntia enemmän, jotta laman maksajiksi eivät joudu pikkupirpanat ja ikäihmisemme. Ja synnytettäisiinkö veronkevennysten sijaan työpaikkoja pistämällä enemmän paukkuja työllistäviin investointeihin ja tukemalla esim. metsä- ja telakkateollisuuttamme.

Kohta kaksi viittaa siihen, että vuosi sitten jo hallituksen omistakin riveistä alkoi kuulua, että myös hyväosaisten tulisi osallistua lamatalkoisiin. Tätä vaati ponnekkaasti mm. ministeri Pekkarinen ja viime syksynä myös pääministeri Vanhanen liittyi oman politiikkansa kritisoijaksi vaatimalla puolueväkensä kokouksessa veronkorotuksia rikkaille. Edellisenä päivänä pääministeri oli tosin eduskunnassa äänestänyt rikkaiden veronkevennysten puolesta. Sanat ja teot.

Tehtäisiinkö siis vihdoin korotus pääomaveroon, jotta myös hyväosaiset osallistuisivat lamatalkoisiin? Tähän mennessä näihin talkoisiin on laitettu esimerkiksi työttömät nuoret: työllisyystoimien piirissä on nyt vähemmän ihmisiä kun vuosi sitten, vaikka työttömiä on paljon enemmän. Hallitus sanoo, että ”me kaikki olemme samassa veneessä”, mutta onko reilua, että vain toisilla on pelastusliivit?

Kolmas kohta kuvaa sosialidemokraattien esityksiä, miten lamasta selvitään niin, että samaan aikaan syntyy uusia työpaikkoja ja myös ympäristö kiittää. On satsattava mm. raiteisiin ja joukkoliikenteeseen, rakennettava ja peruskorjattava koteja ympäristöystävällisesti sekä satsattava uusiutuviin energialähteisiin sekä ympäristöosaamisen vahvistamiseen.

***

Aiemmin mainitsemani risteily onnistui hyvin, jos emme ota lukuun sitä, että meidän tamperelaisten bussin sähkösysteemit kärysivät matkalla Turkuun. Ehkä bussimme oli jonkin sortin ”älybussi” ja se yritti viimeiseen asti protestoida suuntaa kohti Turkua. Mutta lopulta pääsimme perille ”ystävyyskaupunkiimme”, mihin on kaikesta huolimatta aina mukava tulla.

Olkoon tunnelma tästä eteenpäinkin yhtä innostunut kuin piiriemme risteilyllä. 2011 vaaleissa tehdään arvovalintoja. Edessämme on vaikeita ratkaisuja, mutta uskon vahvasti, että tulos on oikeudenmukaisempi, jos sosialidemokraatit ovat mukana päätöksiä tekemässä.

Ja tavoitteena olkoon, että tuolloin 2011 emme esitä reseptejämme valtiovarainministereinä, vaan pääministereinä.

(julkaistu kolumnina Varsinais-Suomen sosialidemokraattien jäsenlehdessä maaliskuussa 2010)

Ei kommentteja.

Vastaa