Liito-oravia ja helikoptereita

Olen asunut Hervannassa nyt jo melkein 20 vuotta. Joskus olen ylpeillyt tuntevani Hervannan kaikki puskatkin, onhan minulla kokemusta kesätöistä puisto-osastolta Hervannasta neljän kesän ajalta. Silloin kierreltiin ”roskakiekkaa”, kuokittiin puskia ja pelättiin niin koppakuoriaisia kuin kaupungin Ladaakin.

Vaikka Hervanta-tuntemustani kerkisin jo kehaisemaankin, joudun silti häpeäkseni tunnustamaan erään asian. En vieläkään ole tutustunut Viitastenperään, vaikka jo pelkkä nimikin antaisi ehkä siihen aihetta. Sihvosen Eilan kuvista olen toki aluetta ihastellut.

Hervanta on mainio paikka asua. Yksi sen parhaita piirteitä on luonnonläheisyys. Pistinkin viime päivinä ilolla merkille ympäristönsuojelupäällikkö Harri Kallion lausunnot yleiskaavaehdotuksesta. Hänhän esitti mm. Hervantajärven pohjoisrannan jättämistä rauhaan rakentamiselta ja Lahdesjärven itäpuolisen metsikön merkitsemistä selvitysalueeksi, alueella kun asustelee suojelua vaativia liito-oravia. Tosin eräs ihminen väitti minulle, että alueella olisi viimeksi sellainen tavattu kymmenen vuotta sitten. Tähän lausuntoon tulee kuitenkin suhtautua suurella varauksella, sillä samainen kaveri väitti minulle aiemmin, ettei Hervantajärven metsissä tosiasiassa ulkoile kukaan – no, selvitetään!

Kallion lausunto on mieleinen meille hervantalaisille. Se ei kuitenkaan vielä takaa mitään, päättäähän asiasta lopulta valtuusto ja asiaa viime tiistaina käsitellyt ympäristölautakuntakin valitettavasti palautti lausunnon uudelleen valmisteltavaksi. Uskon kuitenkin, että alueemme – ja toivottavasti muutkin- valtuutetut lopulta ymmärtävät tehdä asiassa hyvän luonnonarvoja kunnioittavan päätöksen!

***

Viime päivien tiedot kertoivat, että sosiaali- ja terveyspuolella joudutaan supistamaan avopalveluja jotta kaupunki ei joudu sulkemaan laitoksiaan. Tilanne on vaikea ja se on sitä sosiaali- ja terveyspuolella ollut jo kauan. Ymmärrän toki, että jos rahaa on niukemmin kuin ennen, on säästöjäkin tehtävä. Joku tolkku täytyy kaikella kuitenkin olla.

Eräs valopilkku on se, että TAYSista on odotettavissa kesän alussa maksuosuuksien palautuksia kunnille. Tampereen osalta kyse on useista miljoonista markoista. Kyseiset miljoonat tulee ohjata sosiaali- ja ter-veyspuolelle niin, että niillä voidaan paikata pahimpia aukkoja. Tästä olisi tehtävä pian selkeä päätös, sillä muuten vaarana on, että kyseiset rahat muitta mutkitta jätettäisiin kaupungin kassaan. Silloin niillä ei paikattaisi palveluita, vaan ainoastaan talouslukemia. Tässä tilanteessa se ei ole tarkoituksenmukaista.

Toinen palveluihin liittyvä iso ongelma tällä hetkellä on palvelujen alueellinen tasapuolisuus, siis sen puute. Me hervantalaiset tiedämme hyvin tämän ongelman. Jo kauan on keskusteltu mm. Hervannan ter-veysaseman ongelmista. Vasta pieniä parannuksia on saatu aikaan. Myös muiden palvelujen osalta alueet ovat eriarvoisessa asemassa keskenään.

Mielestäni kaupungin tulee laatia selkeä kaikki hallinnonalat kattava vertailu eri alueiden välisistä resurs-seista suhteutettuina väkimääriin, työttömyyslukemiin ja muihin alueiden erityispiirteisiin. Selvitys sopisi hyvin kuvioihin, sillä kaupungissa mietitään parhaillaan muutenkin alueellistamisen toimivuutta. Tällä tavoin tilanne eri alueiden välillä selkiintyisi ja parannuksia voitaisiin tehdä helpommin.

***

Eduskuntaa puhututtaa parhaillaan niin EMU kuin helikopteritkin. Tämä kopteriasia on kaikin puolin hyvin merkillinen. Vielä viime viikolla hankinnoilla oli kuulemma kiire, jotta ne voidaan tehdä yhdessä Ruotsin kanssa. Tällä viikolla hankinnoilla on kiire ilmeisesti siksi, että voisimme ostaa helikopterit Venäjältä. Onko tässä nyt mitään päätä tai häntää? Tietääköhän kukaan lopulta oikeastaan mitään siitä, mitä on tarkoitus ostaa, millä hinnalla, mistä ja miksi?

Hägglund toki vastasi viimeksi mainittuun kysymykseen: siksi, ettei valtiojohtoa kaapata! Tässäkään selityksessä en voi olla ihmettelemättä yhtä seikkaa: Jos nimittäin joku ylipäätään olisi niin hölmö, että haluaisi kaapata vaikkapa Lipposen ja Niinistön, niin tarvitseeko kansan vielä maksaa siitä, että meillä olisi helikoptereita, jotka toisivat heidät takaisin???

Rahaa ei ole viime aikoina riittänyt juuri mihinkään. Niin että eiköhän lykätä koko miljardiluokan helikop-terihankintakin ”parempaan tulevaisuuteen”.

….sitä paitsi minä ainakin haluaisin, että ilmassa liitäisi mieluummin se liito-orava!

Ei kommentteja.

Vastaa