Lisärahaa kunnille nyt!

Eduskuntaa ja koko maata huolestuttaa tällä hetkellä sairaanhoitajien palkkakiista. Hoitajien joukkoirtisanoutumiset pelottavat; miten hallitus pystyy takaamaan edes kiirehoidon jos sellainen toteutuu? Ihmisten terveys tulee väistämättä vaarantumaan, jos sairaaloistamme poistuu 13000 ammattilaista.

Tilanne on äärimmäisen kriittinen. On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta hoitoalan kriisi on voidaan ratkaista ennen irtisanoutumisia.

Vallitsevasta tilanteesta ei saa syyllistää henkilöstöä. Porvarihallituksen pitää kantaa vastuunsa siitä, että kunnilla on varaa maksaa palkat hyvinvointipalvelujen tekijöille ja että kunnilla on varaa tuottaa laadukkaita palveluja.

Kuntatalouden vahvistaminen on hallituksen vallassa – lisärahaa kunnille tarvitaan nyt. Olemme oppositiosta käsin esittäneet 600 miljoonan lisäämisestä kuntapalveluihin. Tähän on varaa: viime kaudella luotiin 120 000 uutta työpaikkaa, joiden avulla Suomi on nyt 20 miljardia rikkaampi kuin neljä vuotta sitten. Juuri nyt valtiontalous on kolme miljardia ylijäämäinen, samaa
ennustetaan ensi vuodelle.

SDP on myös viestittänyt hallitukselle, että olemme valmiit istumaan yhteiseen neuvotteluun sen ratkaisemiseksi, miten valtio voi tulevina vuosina taata kunnille riittävästi rahaa palvelujen tuottamiseen ja palkkojen maksuun

Asiasta ei saa tehdä arvovaltakysymystä, on aika toimia.

Kaiken kaikkiaan Sosialidemokraattien mielestä hoitosektorin palkkoja on korjattava. Vaativasta työstä on maksettava asianmukainen korvaus. Tulevaisuuden kannalta on iso kysymys, että meillä on kylliksi hoitoalan henkilöstöä ja siksi alan arvostusta täytyy parantaa.

Nyt sairaaloissa ja terveyskeskuksissa painetaan ylitöitä kohtuuttoman paineen alla, eikä nuoria ei ole tarpeeksi tälle alipalkatulle ja raskaalle alalle tulossa. Tämä on iso kysymys: on laskettu, että vuoteen 2011 mennessä tarvitsisimme 20 000 uutta ihmistä hyvinvointipalveluja tekemään.

Viime aikoina hallitus on antanut aihetta kritiikkiin monessa mielessä. Oppositiosta käsin olemme joutuneet kysymään monien petettyjen vaalilupausten perään. Hoitajien palkkakiistassa hallitus on vaikeuksien tullen yht’äkkiä vetäytynyt syrjään. Ei kauaakaan, kun Kokoomus vielä uhitteli ”historiallisella” ”saavutuksellaan”, että ”peräti” 150 miljoonaa oli hallitus valmis suuntaamaan matalapalkkaisille kunta-aloille. Jo silloin tiedettiin, että tämä summa ole mitään verrattuna isoihin lupauksiin: luvattiin norsua – tuli hyttynen.

Mutta nyt, kun vaikeudet alkoivat, ilmoittaa sama hallitus ja sama Kokoomuspuolue, joka hetki sitten teki ”historiallisia tekoja”, ettei se enää olekaan millään lailla ”osallinen”. Miten voi tehdä jotakin historiallista asiassa, jossa ei ole edes osallinen?

(julkaistu kolumnina Kansan Lehdessä 1.11.2007)

Ei kommentteja.

Vastaa