Mieluiten miten vaan

Seurasin mielenkiinnolla Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen uutisointia. Vihreitä ei tällä hallituskaudella voi syyttää takinkäännöistä, vaan siitä, että vihreillä on koko ajan henkarissa peräti kaksi eri takkia: hallitus-takki ja oppositio-takki. Ja näitä vaihdellaan päälle aina sen mukaan, milloin asioista puhutaan ja milloin niitä sitten tehdään.

Kansalle on puhuttu kauniisti yliopistoista, ympäristöarvoista, kehitysyhteistyörahoista tai vaikkapa tiukasta vaalirahoituslaista.

Hallitus-takki päällä sitten vihreät ovat itse hallituksessa hyväksyneet mm. Lex Nokian, automaattiset kahden prosentin korotukset puolustusmenoihin, leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin, ympäristöhallinnon alasajon, kampanjakatottoman vaalirahoituslain ja uuden yliopistolain ilman riittäviä resursseja.

Kaikki muuten sellaisia asioita, joita oppositio-takki päällä Vihreät puheissaan ovat olleet vastustavinaan.

Nyt puoluevaltuuskunnassa tämä kahden takin politiikka jatkui jo suorastaan taiteelliselle tasolle. Ydinvoimahan on jo tuttu kysymys. Sitä eivät ole Vihreät halunneet asettaa kynnykseksi hallituksessa ololle. Tänään Jyri Häkämies kertoi, että Kokoomuksen on hyvin vaikea tinkiä linjastaan kolmen uuden ydinvoimaluvan osalta. Tähän Anni Sinnemäki totesi, että kolmea lupaa ei missään nimessä tule…mutta vaikka tulisikin, jatkavat Vihreät silti hallituksessa riippumatta millainen päätös tulee.

Mitä tulee siis Vihreiden ehtoihin hallituksessa oloon, linja on: kaikki käy, päättäkää mieluiten miten vaan.

Hämmentävintä oli keskustelu lukukausimaksuista. Vihreät ilmoittivat terhakkaasti, etteivät he tule missään nimessä hyväksymään lukukausimaksuja. Hienoa, samalla linjalla ollaan.

Vihreät tekivät jopa kannanoton, missä tämän totesivat ja edellyttivät myös muilta puolueilta, että linja lukukausimaksuihin olisi ilmoitettava ennen vaaleja. Hyvä, tätähän mm. SDP on edellyttänyt jo useita päiviä huolestuneena siitä, että hallituksen – jossa siis Vihreät istuvat se hallitus-takki päällä – työryhmät ovat joka viikko viime aikoina väläytelleet lukukausimaksuja.

Tämä on huolestuttanut meitä SDP:ssä, sillä olemme ehdottomasti maksuttoman koulutuksen kannalla. Ja paljon olemme suomalaisessa koulutushistoriassa tehneetkin ja taistelleet näiden periaatteiden läpiviemiseksi ja nykyisen tasa-arvolle perustuvan järjestelmän luomiseksi.

Vihreät ilmoittivat kannanotossaan myös, etteivät kannata maksuja ulkomaisille opiskelijoille. Taiteellinen takinvaihto-taso saavutetaan siinä, että hallituksessa vihreät juuri itse päättivät kokeilusta, jossa lukukausimaksuja voidaan periä ulkomaisilta EU ja ETA –alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa jäsenistön suulla vaadittiin, että nyt pitäisi ilmoittaa, etteivät vihreät lähde sellaiseen hallitukseen, joka vaatii lukukausimaksuja. Tämän pitäisi olla kynnyskysymys, kuului kentän vaade. Vahinko, etteivät vihreät tähän päätyneet. Hallitus-takki voitti.

Perusteet löytyvät puolueen nettisivuilta, joilla Oras Tynkkynen kertoo, ettei tällaista kynnyskysymystä tule asettaa. Tämä siksi, koska jos niin hyvin sattuisi käymään, että hallitusohjelma muuten olisi kelvollinen, niin eihän siinä sitten tämä lukukausimaksujen ”suuntaan eteneminen” saisi turhia kynnyksiä muodostaa.

Eli hallitukseen vaan, oli se sitten ydinvoiman, Vuotoksen tai lukukausimaksujen asialla.

Mieluiten miten vaan.

Mieluiten miten vaan

6 kommenttia

 1. HYvä Pia! Kokoomuksen puisto-osaston toimia on syytä seurata entistäkin tarkemmin. Vihreät edustavat täydellistä moraalista rappiota ainoana tavoitteena hallituksessa olo ja kestämättämän ympäristö-ja energiapolitiikan esittely. Ihmetellä täytyy, että vielä löytyy niitäkin, jotka pitävät vihreitä vaihtoehtona, niin mille??

  Viljo Heinonen 7.3.2010 klo 15:39 #
 2. Hei Pia,

  Toivon, että demarit tekevät lukukausimaksuista mahdollisimman pian kynnyskysymyksen. Samaa voinee toivoa kaikilta muilta puolueilta mahdollisimman pikaisesti.

  Ryhdikkyyttä tarvittaisiin ydinvoimankin kohdalla myös demareilta. Jos kaikki demarit äänestäisivät vastaan, olisi tässä ihan oikeat mahdollisuudet kaataa ydinvoimahanke.

  Heikki Sairanen 7.3.2010 klo 23:11 #
 3. Viitaselle tietämättömyydestä pari faktaa: Viitasen edustaman eduskunnan säätämä laki estää lukumaksujen käyttöön oton meikäläisiltä. Miksi vastustaa lakia tai polemisoida asialla – se on populismia. Viiatsen viisaudesta toinen esimerkki: Hän kehottaa ministeri Lindeniä eroamaan mediamaksukohun takia. Ilta-Lehden kyselyn mukaan 88 % 12000:sa kannatti ministerin toimintaa ja 12 % oli Viitasen linjalla. Siis Viitasen tulisi erota tehtävistään tehtyään täydellisen virhearvion.

  Tarkkailija 13.3.2010 klo 16:05 #
 4. Jo on otsaa vaatia Lindenin eroa. Mediamaksu olisi heikentänyt kaikkein vähäosaisimpien, opiskelijoiden, eläkeläisten ja pienituloisten toimeentuloa. Kiitos Lindenille, ettei mediamaksua tullut!

  Viitanen voisi muutaman kuukauden ajan luopua tuhansien eurojen kuukausituloistaan ja elää pienituloisten tavoin muutamalla sadalla kuukaudessa. Miettiköön sitten mediamaksuaan.

  Viitanen joutaa itse pihalle. Eduskunnan tulisi ajaa kansan etua, ei kansanedustajan etua.

  Laura 13.3.2010 klo 17:20 #
 5. On pöyristyttävää, että Pia Viitanen vaatii (ja että demarit ovat hyväksyneet) noin törkeän epäoikeudenmukaisen maksun. Kyllä näkee, ettei Viitasella ole mitään kosketusta tavallisen yksinäisen ihmisen elämään. Onko muka oikein, että yksinäinen eläkeläinen maksaa saman mediamaksun kuin tuhansia euroja kuukaudessa ansaitseva? Ja että samalla maksulla toisessa taloudessa ohjelmia käyttää vaikka viisi ihmistä? Ihmeiden aika ei ole ohi, kun vähäva-raisten ainoa turva on kokoomus. Eläkeindeksin puolitus on demareille ikuinen häpeä. Kannattaisi ehkä miettiä kenen asioita olette ajamassa siellä eduskunnassa. Eroa itse Viitanen!

  Eila 13.3.2010 klo 20:03 #
 6. Tuliko demareilta mitään ehdotusta siihen, miten mediamaksun sosiaaliset epäkohdat ratkaistaan?

  Miksi minä, 500 euron opinto- ja asumistuella asuva yksinäinen opiskelija, maksaisin 200 euroa mediamaksusta, kun seinän takana 5 hengen opiskelijakämppä maksaa 40 euroa/pää ja kerrosta alempana neljän lapsen perhe maksaisi vielä vähemmän?

  Ja luuletko tosiaan, että 500 euron kuukausituloista pystyy maksamaan vuokran, ruoan, puhelin- ja nettilaskujen, sähkölaskujen ja opintomaksujen jälkeen mitään mediamaksua?

  Otappa ne aivot omaan käteen ja mieti, onko sinun kohdallasi muutaman kympin tv-maksualennus kuukaudessa suhteellinen siihen, että heikko-osainen saa parin sadan euron pakollisen lisämaksun!

  Tehkääpä siellä mäen päällä jotain hyödyllistä, vaikkapa työpaikkoja suomalaisille!

  Noora 14.3.2010 klo 12:43 #

Vastaa