Mieluiten miten vaan

Seurasin mielenkiinnolla Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen uutisointia. Vihreitä ei tällä hallituskaudella voi syyttää takinkäännöistä, vaan siitä, että vihreillä on koko ajan henkarissa peräti kaksi eri takkia: hallitus-takki ja oppositio-takki. Ja näitä vaihdellaan päälle aina sen mukaan, milloin asioista puhutaan ja milloin niitä sitten tehdään.

Kansalle on puhuttu kauniisti yliopistoista, ympäristöarvoista, kehitysyhteistyörahoista tai vaikkapa tiukasta vaalirahoituslaista.

Hallitus-takki päällä sitten vihreät ovat itse hallituksessa hyväksyneet mm. Lex Nokian, automaattiset kahden prosentin korotukset puolustusmenoihin, leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin, ympäristöhallinnon alasajon, kampanjakatottoman vaalirahoituslain ja uuden yliopistolain ilman riittäviä resursseja.

Kaikki muuten sellaisia asioita, joita oppositio-takki päällä Vihreät puheissaan ovat olleet vastustavinaan.

Nyt puoluevaltuuskunnassa tämä kahden takin politiikka jatkui jo suorastaan taiteelliselle tasolle. Ydinvoimahan on jo tuttu kysymys. Sitä eivät ole Vihreät halunneet asettaa kynnykseksi hallituksessa ololle. Tänään Jyri Häkämies kertoi, että Kokoomuksen on hyvin vaikea tinkiä linjastaan kolmen uuden ydinvoimaluvan osalta. Tähän Anni Sinnemäki totesi, että kolmea lupaa ei missään nimessä tule…mutta vaikka tulisikin, jatkavat Vihreät silti hallituksessa riippumatta millainen päätös tulee.

Mitä tulee siis Vihreiden ehtoihin hallituksessa oloon, linja on: kaikki käy, päättäkää mieluiten miten vaan.

Hämmentävintä oli keskustelu lukukausimaksuista. Vihreät ilmoittivat terhakkaasti, etteivät he tule missään nimessä hyväksymään lukukausimaksuja. Hienoa, samalla linjalla ollaan.Vihreät tekivät jopa kannanoton, missä tämän totesivat ja edellyttivät myös muilta puolueilta, että linja lukukausimaksuihin olisi ilmoitettava ennen vaaleja. Hyvä, tätähän mm. SDP on edellyttänyt jo useita päiviä huolestuneena siitä, että hallituksen – jossa siis Vihreät istuvat se hallitus-takki päällä – työryhmät ovat joka viikko viime aikoina väläytelleet lukukausimaksuja.

Tämä on huolestuttanut meitä SDP:ssä, sillä olemme ehdottomasti maksuttoman koulutuksen kannalla. Ja paljon olemme suomalaisessa koulutushistoriassa tehneetkin ja taistelleet näiden periaatteiden läpiviemiseksi ja nykyisen tasa-arvolle perustuvan järjestelmän luomiseksi.

Vihreät ilmoittivat kannanotossaan myös, etteivät kannata maksuja ulkomaisille opiskelijoille. Taiteellinen takinvaihto-taso saavutetaan siinä, että hallituksessa vihreät juuri itse päättivät kokeilusta, jossa lukukausimaksuja voidaan periä ulkomaisilta EU ja ETA –alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa jäsenistön suulla vaadittiin, että nyt pitäisi ilmoittaa, etteivät vihreät lähde sellaiseen hallitukseen, joka vaatii lukukausimaksuja. Tämän pitäisi olla kynnyskysymys, kuului kentän vaade. Vahinko, etteivät vihreät tähän päätyneet. Hallitus-takki voitti.

Perusteet löytyvät puolueen nettisivuilta, joilla Oras Tynkkynen kertoo, ettei tällaista kynnyskysymystä tule asettaa. Tämä siksi, koska jos niin hyvin sattuisi käymään, että hallitusohjelma muuten olisi kelvollinen, niin eihän siinä sitten tämä lukukausimaksujen ”suuntaan eteneminen” saisi turhia kynnyksiä muodostaa.

Eli hallitukseen vaan, oli se sitten ydinvoiman, Vuotoksen tai lukukausimaksujen asialla.

Mieluiten miten vaan.

Ei kommentteja.

Vastaa