Mikä yhdistää suojateitä ja vakuuksia?

Päättäjänä politiikassa tulee eteen monenlaisia asioita. Politiikka voi olla pieniä asioita kooltaan, mutta merkitykseltään hyvinkin isoja ja tärkeitä. Juuri viikon alkajaisiksi saimme esimerkiksi Hervantaan vieraaksi apulaispormestari Pekka Salmen, jonka toimialaan kuuluvat muun muassa liikenneasiat Tampereella.

Pekka tuli katsomaan paikanpäälle ostoskeskus Duon vieressä olevan Pietilänkadun kadunylityspaikkaa, johon paikalliset asukkaat toivovat suojatietä, jotta kauppareissu sujuisi turvallisemmin. Kadun lähiasukkaat ovat senioritalojen asukkaita ja monet kulkevat kepein tai rollaattorien kanssa, joten selvää on, että reitin on oltava turvallinen.

Alun perin asian nostivat esiin aktiiviset asukkaat ja siitä iso kiitos. Tämä onkin loistava esimerkki kansalaisten aktiivisuudesta ja työstä oman lähiympäristön parantamiseksi. Itse olen ollut tässä ikään kuin yhteyshenkilönä, ja olemme jo aiemmin saaneet Pekan edeltäjän Timo Hanhilahden kanssa pieniä parannuksia aikaan.

Vierailulla muutama hervantalainen asukas pysähtyi ohi kulkiessa evästämään meitä valtuutettuja myös muista epäkohdista, mitkä pienellä sysäyksellä saataisiin kuntoon. Toivotaan, että saamme asioita eteenpäin. Kuten sanottu, kooltaan pieni asia voi olla suuri ja tärkeä monelle ihmiselle jokapäiväisen elämän helpottamiseksi.

• • • • •

Politiikka on myös kooltaan isoja asioita, jotka ovat moniselkoisia ja tuntuvat joskus kaukaisiltakin. Mutta kun niitä kurkistaa lähemmin, voi huomata niilläkin olevan suuri merkitys ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Usein sanotaan, että on tuskaista, kun politiikassa puhutaan liikaa eurokriisistä, pitäisi päästä puhumaan enemmän kotimaan asioista. Jaan tämän tuskan, sillä todellakin toivon, että Euroopan velkakriisi vihdoin hellittäisi ja ”katoaisi” kokonaan pois päiväjärjestyksestä. Näin ei valitettavasti toiveista huolimatta ole, ja siksi joudumme tämänkin asian kanssa paljon painimaan eduskunnassa.

Mutta ei se paini yhdentekevää ole. Oikeastaan silläkin on kiinteä yhteys ihan tavallisen ihmisen elämään. Esimerkiksi viime päivinä on puhuttu paljon Suomen Kreikka-tuen ehdoksi neuvotelluista vakuuksista. Vaikka asia voi tuntua kaukaiselta, niin kyse on niinkin olennaisesta asiasta kuin veronmaksajien riskien rajaamisesta. Eihän saa olla niin, että kasinopelien seurauksena syntyneen kriisin seurauksena veronmaksajat laitetaan maksamaan viulut, kun sitä ennen yksityiset voitot on kääräisty pelaajien taskuun.

Sosialidemokraatit sanoivat ennen vaaleja, että tukipaketteja ei voi tehdä ilman tiukkoja ehtoja. Ne olivat sijoittajanvastuun toteuttaminen sekä vakuudet. Edellinen hallitus valitettavasti hyväksyi tukipaketit ilman edellä mainittuja ehtoja. Suunta muuttui vaalien jälkeen, kun SDP tuli hallitukseen. Ison työn tuloksena Jutta Urpilainen palasi neuvotteluista vakuudet mukanaan.

• • • • •

Keskustelua nousi kuluneella viikolla muun mujassa siitä, mainitaanko järjestelyssä sana vakuus, ja keksipä oppositio kurmuuttaa hallitusta jopa sellaisestakin ”synnistä” että allekirjoitustilaisuudesta oli otettu valokuva. Kuitenkin olennainen asia tässä kaikessa on se, että Kreikan ja Espanjan vakuusjärjestelyn ansiosta tilille on saatu rahaa jo yli miljardi euroa.

Tuo raha koituu veronmaksajien turvaksi, jos jotakin sattuu. Ja jokainen tietää, ettei sen kokoluokan rahasumma ole yhdentekevä valtiolle, jonka pitää pystyä tarjoamaan ihmisille hyvät terveyskeskukset, lapsille turvalliset koulut ja vanhuksille hyvä hoiva.

• • • • •

Sellainenkin harvinaisuus nähtiin, että yleensä varsin kriittinen media totesiHelsingin Sanomien taloustoimittaja Jukka-Pekka Raesteen kolumnissa (HS 16.5.), että Suomi hoiti Kreikan hyvin, ja totesi vakuuksien saamisen hyvin vaikeassa tilanteessa hatunnoston arvoiseksi työksi.

Mutta yhtä kaikki, erilaisia ja erikokoisia asioita mahtuu politikkaan. Suojatietä ja vakuuksia yhdistää se, että ne ovat hyvin tärkeitä asioita ihmisten jokapäiväisen elämän kannalta.

Toivon, että ihmiset ovat aktiivisia ja pitävät yhteyttä meihin valtuutettuihin ja kansanedustajiin. Olemme palveluksessanne.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Päivä -lehdessä 17.5.2013)

Ei kommentteja.

Vastaa