Rahaa kunnille tarvitaan nyt!

Viimeaikaiset kuulumiset työmarkkinoilta ovat huolestuttavia. Varsin traagisten uhkaavien hoitajien työtaistelutoimien lisäksi tulee uutista uutisen perään erilaisista lakkovaroituksista eri aloilta. Myös tieto Stora Enson tehtaiden lakkauttamispäätöksistä pysäytti: yli tuhannen työpaikan menetys iskee kipeästi työtekijöihin, heidän perheisiinsä sekä kyseisten kuntien, Kemijärven ja Haminan talouteen ja elinkeinoelämään.

Surullista. Myös täällä Pirkanmaalla olemme saaneet tuntea aika ajoin nahoissamme erilaisten irtisanomisbuumien vaikutukset. Jotenkin vaan tuntuu joskus käsittämättömältä tämä nykymaailman meno. Usein kannattaviakin tehtaita ja yksiköitä lakkautetaan vain siksi, että lyhyen tähtäimen voitot maksimoidaan. Tekisi oikeastaan mieli lähteä barrikadeille ja huutaa: jo riittää!

***

Tilanne sairaanhoitajien palkkakiistassa on kriittinen. Ihmisten terveyttä ei saa vaarantaa. Meillä ei ole varaa siihen, että sairaaloistamme poistuu liki 13 000 ammattilaista. Jos tilanteeseen ei löydetä kestävää ratkaisua ajoissa, on meillä syytä isoon huoleen koko julkisen terveydenhuollon tulevaisuudesta.

Tilanteesta ei saa syyllistää hoitohenkilökuntaa. Vaativasta työstä on maksettava asianmukainen korvaus. Tulevaisuuden kannalta on iso kysymys, että meillä on kylliksi hoitoalan henkilöstöä ja siksi alan arvostusta täytyy parantaa.

Tilanne ratkeaa rahalla. Hallituksen on kannettava vastuunsa tilanteesta ja osoitettava kunnille riittävästi lisämäärärahoja palvelujen turvaamiseen ja palkkojen maksuun. Oppositio on yhteisvoimin esittänyt hallitukselle, että se lisää 600 miljoonaa kunnille tähän tarkoitukseen.

Juuri nyt valtio vaurastuu koko ajan hyvän talous- ja työllisyyskehityksen seurauksena. Rahaa asian hoitamiseksi siis on. Viime kaudella luotiin 120 000 uutta työpaikkaa, ja tästä syystä Suomi on nyt 20 miljardia rikkaampi kuin neljä vuotta sitten.

Aloitimme juuri valtiovarainvaliokunnassa ennakkokuulemisen tämän vuoden neljännestä lisätalousarviosta. Se on 1,4 miljardia ylijäämäinen ja tämä summa aiotaan käyttää valtionvelan lyhentämiseen. Näin ollen tänä vuonna tullaan lyhentämään valtion velkaa yhteensä 2.6 miljardia.

Tästäkin perspektiivistä katsellen tuntuu täysin käsittämättömältä, että tilanteessa, jossa valtio tekee 1,4 miljardia ennustettua isompaa ylijäämää, ei löydy rahaa kunnille palvelujen turvaamiseen ja hoitoalan kiistan
ratkaisemiseen.

Hallituksella olisi nyt tilaisuus lunastaa lupauksensa ja estää traagiset työtaistelutoimet tarttumalla asiaan. Hallitus on nostattanut hoitajien keskuudessa isoja odotuksia, joihin nyt on vastattava.

Ajankohtainen työmarkkinatilanne vaatii toimenpiteitä nyt, hyvin pikaisesti – ei vasta vuosien kuluttua. Lisätalousarviossa hallituksella on paikka siirtää riittävästi rahaa kunnille, eikä käyttää koko ylijäämää valtionvelan maksuun.

***

Kirjoitan tätä Ylen nenäpäivänä. Hieno tempaus, jossa hymyssä suin voidaan kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen. Itsekin haastoin mukaan kaikki, jotka ovat jo lukeneet jännittävän Harry Potter seikkailun viimeisimmänkin seiska-osan. Tsemppiä nenäpäivälle.

(julkaistu kolumnina Yle Tampereen radion nettikolumnina 26.10.2007)

Ei kommentteja.

Vastaa