Saksan SPDstä Bondiin

Viimeinen puheenjohtajakiertuepaneeli oli sitten tiistaina Vantaalla. Me ehdokkaat taidamme tämän jälkeen tuntea toisemme ja ajatuksemme hurjan hyvin, sen verran on tullut yhdessä oltua ja reissattua. Olemmekin joskus vitsailleet, että olemme nyt olleet toisillemme väliaikainen ”perhe”, koska aikaa on tullut usein vietettyä tässä 9 hengen poppoossa enemmän kuin omassa kotona.

Meillä on ollut hyvä henki. On hienoa, että liikkeessämme on näin monia hyviä tyyppejä, joilla on todella paljon tietoa, taitoa ja osaamista yhteiskunnan eri osa-alueilta.

Vaikka puoluekokoukseen on vielä aikaa, on kuitenkin ollut pakko miettiä myös johtopäätöksiä. On mietittävä missä nyt mennään. Ennakkokyselyjä on tehty ja ne ovat nähtävästi toimineet suuntaa antavina sen suhteen, että tietyt ennakkoasetelmat on viritetty myös julkisuudessa.

Omalta osaltani näyttää siltä, että ei ole kovin realistista olettaa, että tulisin valituksi SDP:n puheenjohtajaksi, siihen tehtävään kannatuslukemat ovat tietyillä ehdokkailla selkeästi rohkaisevammat. Sen sijaan olen saanut paljon kannustusta toimissani puolueen 1. varapuheenjohtajana ja toiveita ja tukea sen suhteen, että tähän tehtävään pyrkisin jatkokaudelle.

Niinpä olen tehnyt asiasta omalta osaltani johtopäätökset: en tule olemaan mukana puheenjohtajavaalissa, vaan lähden tavoittelemaan paikkaa SDP:n 1. varapuheenjohtajana.

Puheenjohtajakisaan lähdin mukaan tosissani. Ensimmäisten kyselyjen perusteella kilpaan tunnuttiin hakevan noin 40 vuotiasta sanavalmista naisehdokasta. Muistan, kun tämä kyselyn tulos tuli, totesin, että näihin kriteereihin satun sopimaan todella hyvin. Mielestäni myös kokemukseni 4. kauden kansanedustajana ja SDP:n 1. varapuheenjohtajana olivat tuoneet kosolti osaamista ja näkemystä.

Katsoin lisäksi, että ennakkoluuloton ja rohkea asenteeni uusia haasteita kohtaan voisivat tuoda lisäarvoa siinä isossa urakassa, mikä puolueella on edessä: vastausten ja omien vaihtoehtojen hakemista tulevaisuuden megaluokan kysymyksiin esim. ympäristön pelastamisesta ja eriarvoisuuden vähentämisestä.

Katson, että näille ominaisuuksille on yhtä lailla käyttöä edelleen puolueen johtoporukassa. Tähän mennessä työ varapuheenjohtajana on ollut innostavaa ja opettavaista ja tässä haluan olla antamassa jatkuvuutta puolueen ja politiikkamme linjaamiseen kokemukseni kautta.

SDP:ssä on kuluneen kauden aikana aloitettu ennennäkemätön uudistamistyö, ja sen tulee jatkua. Poliittisesti olemme tehneet viime eduskuntavaalien alla ohjelman, joka on hyvä modernin vasemmistopuolueen ohjelma. Se ohjenuorana olemme eduskunnassa tehneet mm. uusia avauksia sisältävän vaihtoehtobudjetin, oman yliopistomallimme ja oman mallimme esimerkiksi oikeudenmukaiseksi päivähoitomaksu-uudistukseksi. Puoluekokousta varten olemme laatineet viisi tulevaisuusohjelmaa, joista aivan uudenlainen avaus on ”ei vain leivästä” – kohti henkistä hyvinvointia asiakirja, mitä olemme yhdessä Tommy Tabermannin kanssa valmistelleet.

Olen puhunut paljon siitä, että SDPn tulee ottaa paikkansa johtavana ympäristöpuolueena. SDP on vahvistanut kuluneella kaudella ympäristöprofiiliaan ja tässä katson, että myös oma kädenjälkeni on näkynyt. Haluan tarjota tässä suhteessa oman panokseni mukaan myös jatkossa.

Tulevalle puheenjohtajalle haluan sydämestäni toivottaa tsemppiä. Toivon hänelle rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja nostaa liikkeemme johtavaksi ympäristöpuolueeksi. Rohkeutta uudistaa yhteiskuntaa, mutta niin, että uudistamisen linjan ratkaisee upea arvopohjamme tasa-arvosta, solidaarisuudesta ja vapaudesta.

Tarvitsemme selkeät linjat siitä, miten pysäyttää yhteiskunnan eriarvoistuminen, miten turvata julkiset palvelut ja miten kehittää vero- ja sosiaaliturvamallejamme oikeudenmukaisuuden pohjalta. Tähän tarvitaan rohkeutta uskoa omiin arvoihimme ja aatteisiimme, niin, ettemme kuuntele vain niitä tämän päivän ”profeettoja”, joiden mielestä lyhytnäköiset talouden ehdot olisivat niitä, jotka sanelisivat reunaehdot sille, mitä politiikassa saa tehdä.

Itse, jos saan kunnian jatkaa työtäni puolueen varapuheenjohtajana, tulen antamaan tälle työlle kaiken tukeni ja toden totta sisukkaasti tekemään kaikkeni, jotta olemme se oikeudenmukaisuuden liike, johon niin moni ihminen sydämessään uskoo ja luottaa.

Tämän aamun hauskimman uutisen kertoi Paasion Heli, kun törmäsimme aamulla matkalla puoluehallituksen kokoukseen. Hänelle kun tulee kännykkään aina pari uutisotsikkoa kerrallaan allekkain. Nyt ne olivat tyyliin: ”Uusi Bond-tyttö löytynyt” ja ”Pia Viitanen luopuu SDP:n puheenjohtajakisasta”.

Nämä yhdistämällä tulee aika hauska mielleyhtymä. Ei huono kaari meikäläisellä: aloitin kampanjani pyrkimällä Saksan SPD:n puheenjohtajaksi ja päätin sen päätymällä Bond-tytöksi::)

Ei kommentteja.

Vastaa