SDP – tulevaisuutta sadaksi vuodeksi eteenpäin

PÄIN TAANTUMUSTA

Sosialidemokratia on aina ollut uudistava liike. Viime vuosisadan alussa kahdeksan tunnin työpäivä, torpparien vapauttaminen ja oivallus siitä, että ihmiset ovat tulotasostaan riippumatta tasavertaisia, olivat radikaaleja ajatuksia taantumusta vastaan. Siitä se lähti

Tulevaisuudessa riittää tehtävää. Maailma on muuttunut ja siksi on keksittävä paljon uusia ideoita. Uudistukset lähtevät aina arvopohjalta. Väitän, että meillä kaikilla on parempi olla, jos uudistukset perustuvat sosialidemokratian arvoihin ja ihanteisiin: tasa-arvoon, solidaarisuuteen, oikeudenmukaisuuteen. Niiden pohjalta on tehty historiaa jo yli sata vuotta – ja niiden pohjalta on hyvä tehdä tulevaisuutta sadaksi vuodeksi eteenpäin.

Liikkeemme arvot ovat mitä ajankohtaisimpia ja nykyaikaisempia. Niitä toden totta tarvitaan tänä päivänä. Vai mitä pitäisi ajatella näistä ajoista, joina kannattavat yritykset saneeraavat väkeään pihalle pikavoittojen toivossa. Eikö juuri sosialidemokratia ole se voima, joka voi sanoa jo riittää sille menolle, että vain lyhytnäköisen voitontavoittelun ideologia voi pompotella yhteiskuntaa ja pientä ihmistä ihan miten vaan lystää.

Myös tänään meitä ja ajatuksiamme taantumusta vastaan tarvitaan. Sillä sitähän tämä porvarillinen meininki kaikkinensa on: isoja pääomia vapautetaan perintöverosta, pieni ihminen maksaa enemmän päivähoitomaksuja ja yliopistoja tehdään riippuvaiseksi yksityisestä rahasta.

JOHTAVAKSI YMPÄRISTÖPUOLUEEKSI

Yksi megaluokan tulevaisuuskysymys on kysymys ympäristöstä. Miten huolehdimme siitä, että puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa riittää myös lapsillemme ja lapsenlapsenlapsillemme. Myös tässä nimenomaan Sdp on se voima, joka arvojensa pohjalta voi uskottavasti tarjota ratkaisujaan tähän.

Arvomme korostavat, ettei lyhytnäköinen taloudellinen etu saa mennä yhteisen edun edelle. Tältä pohjalta on hyvä ja luonnollista ajaa niin pienen ihmisen kuin ympäristönkin asiaa.

Kansainvälisenä voimana meillä on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Siksipä SDP:n on tultava johtavaksi ympäristöpuolueeksi.

Tämä työ on aloitettu, olemme vahvistaneet ympäristöotettamme kuluneella puoluekokouskaudella. Visio öljyvapaasta Suomesta 2030 oli lajinsa ensimmäinen suomalaisessa politiikassa – johtavan ympäristöpuolueen linjanveto.

JOKAINEN ON LAULUN ARVOINEN

Uusien kysymysten takaa löytyvät samat teemat, kuin liikkeemme alkuaikoina: miten edistää tasa-arvoa ja hyvinvointia nyt erilaisessa maailmassa. Edelleen joudumme kysymään, miten parantaa heikompiosaisten asemaa? Kysymme työelämän tasa-arvon ja turvallisuuden perään uudentyyppisessä pätkätyömaailmassa.

Tänään kysymme, miten pitää yllä julkiset palvelut ja mitkä ovat mallit palvelujen tuottamiseen? Miten pidämme huolta siitä kunniakysymyksestä, että joka ikinen vanhus saa meillä hyvää hoivaa – eikä tunne yksinäisyyttä?

Miten varmistamme, että lapsilla on tuvallinen elämä, että lapset saavat hyvää koulutusta – ja että joka ikisestä lapsesta välitetään

Nämä viimeiset kysymykset: ettei vanhus olisi yksin tai että välittäisimme toisistamme, ovat uudenlaisen maailman isoja kysymyksiä. Miksi hyvinvointiyhteiskunnassamme niin moni ihminen voi pahoin? Miksi ihmiset uupuvat ja masentuvat?

Mielenterveystilastot esimerkiksi lasten tai vaikkapa opiskelijoiden kohdalla pysäyttävät miettimään. Työelämä polttaa joskus loppuun.

Yhteiskunta on liian usein kiire- ja hoppuyhteiskunta, joka hektiseen tahtiin pakottaa suorittamaan, pätemään, olemaan huippu, kiitämään eteenpäin hampaat irvessä.

Avainkysymyksiä ovat: miten luomme työpaikoille jaksamista edistävää henkeä.

Tai miten vahvistaa sivistyksellistä tasa-arvoa ja perussivistystä aikana, jolloin kaikki tuntuu jylläävän tehokkuuden ehdoilla: on suoritettava, on oltava huippu: huippuosaaja, huippuyliopisto, huippumanageri…

Siihen, että voisimme paremmin, vaaditaan eräänlaista arvomurrosta. Uutta uskoa yhteisöllisyyteen, osallisuuteen ja henkiseen vapauteen. Uskoa juuri niihin arvoihin, joihin koko liikkeemme perustuu.

Siksi juuri me olemme se voima, joka voi ja joka haluaa pistää pisteen pelkälle lyhytnäköiselle yltiöpäisiin mittasuhteisiin ulottuneelle yksisilmäiselle tehokkuusajattelulle.

Ehkä tässäkin tarvitaan samaa radikaalisuutta taantumusta vastaan, kuin liikkeemme alkuaikoina. Jonkunhan nimittäin on paljastettava, että tämän päivän keisarilla: sillä ”pörssimeklarilla”, joka pyrkii ohjaamaan myös poliittista ajatteluamme, ei todellakaan ole vaatteita!

Ihminen on tehokas ja tuottoisa silloin kun hänellä on tilaa, motivaatiota ja aikaa toteuttaa itseään, saada arvostusta ja olla luova. Sosialidemokraattisessa maailmassa jokainen ihminen on laulun arvoinen – jokainen on huippu.

UNELMIA JA SEIKKALUJA

Vastatakseen uudenlaisiin kysymyksiin sosialidemokratian ei tarvitse hylätä sen omia matkan varrella löytämiään kuningatarajatuksia. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunnan perusajatus yhteisistä palveluista ja pahana päivänä apuun tulevasta sosiaaliturvasta on tänäänkin mitä mahtavin sosiaalinen keksintö.

Tänä päivänä tarvitsemme lisää näitä sosiaalisia keksintöjä: etsitään mallit, joilla huolehditaan heikompiosasista, tarjotaan arkea helpottavia ratkaisuja perheille, verotetaan oikeudenmukaisesti, pidetään huolta ympäristöstä ja panostetaan vahvasti sivistykseen, luovuuteen ja ympäristöosaamiseen.

Se, mitä tarvitsemme, on ennakkoluulottomuus kehitellä uusia avauksia ja mutustella aluksi ehkä mahdottomilta tai hämmentäviltäkin kuulostavia ihan uusia ideoita. Mottona olkoon: Ilman hulluja unelmia ei synny viisaita päätöksiä.

Oikeilla arvoilla, uusilla ideoilla ja unelmien, realismin ja vastuunkannon yhdistämisellä olemme valmiit rakentamaan tulevaisuutta sadaksi vuodeksi eteenpäin. Sosialidemokratia on jännittävä seikkailu. Siitä on kiva innostua joka päivä uudestaan.

(julkaistu Uutispäivä Demarissa 7.4.2008

Ei kommentteja.

Vastaa