Sosialidemokratia on mahtava juttu

Puoluekokouksessa Jyväskylässä Pirkanmaa menestyi hyvin. Saavutimme tavoitteemme: puolueen 1. varapuheenjohtajan ja puoluehallituksen jäsenen paikat. Lämmin kiitos mahtavalle järjestöväelle yksituumaisesta tuesta, joka teki valintani varapuheenjohtajaksi mahdolliseksi.

Kokouksen aikana moni toveri muualta Suomesta mainitsi minulle, että onpa hienoa, että teillä pirkanmaalaisilla on noin kova meininki ja hyvä henki päällä. Niinpä niin, kokousedustajamme jaksoivat innokkaasti lobata Pirkanmaan tavoitteiden puolesta. Aika suuri saavutus taisi olla, että saimme jopa erään turkulaisen toverin kantamaan tamperelaisen Viitasen rintamerkkiä.

Ensimmäinen kunniatehtäväni tuoreena vpj:nä puoluekokouspaikalla oli lounastaminen yhtä tuoreiden kunniajäsentemme kanssa. Nämä upeat puolueemme veteraanit ovat nähneet liikkeemme historiaa pitkällä aikajänteellä ja ovat olleet mukana monenmoisessa. Siksipä tuntui hyvältä, kun näiden veteraanien arvio oli, että Jyväskylän kokous oli harvinaisen hyvähenkinen.

Hienoa; tästä on hyvä jatkaa kovalla tsempillä eteen päin! Ja yhteishenkeä ja tsemppiä tarvitaankin, kun edessä on kovia haasteita: ensi talvena valitsemme Tarjan jatkokaudelle ja seuraavana voitamme eduskuntavaaleissa. Ja viemme sosialidemokratian mahtavaa ja ylivoimaista aatetta eteenpäin.

***

Ja onhan sitä poliittista elämää ollut kosolti jo puoluekokouksen jälkeenkin. Puoluehallitus ja johtoviisikko ovat käyneet pitkät kehityskeskustelut ja ideoineet, miten jatkossa vielä paremmin näymme sosialidemokraatteina ja edistämme tavoitteitamme: olemme vahvoja keskustelun avaajia ja teemme uskottavaa käytännön politiikkaa aatteemme pohjalta.

Haluamme myös kehittää järjestötyötä niin, että puolueen tärkein voimavara – sen jokaikinen jäsen – tuntee, että hänen taitoaan ja intoaan tarvitaan ja että hänellä on vaikutusmahdollisuuksia.

Sosialidemokratia on mahtava juttu. Olisi tärkeää, että ihmiset näkisivät, etteivät yleiset ja yhtäläiset äänioikeudet, oikeudet työelämässä, maksuttomat opetukset, julkiset terveyspalvelut jne. ole tulleet istumalla tuppisuuna. Ne on tehty yhdessä joukkovoimalla ja loputtomalla työmiehen ja työnaisen sisulla ja suurella sydämellä.

Ja tätä samaa intoa ja näkemystä yhteiskunnallisen tasa-arvon edistämiseksi tavitaan tänä päivänäkin. Ja paljon tarvitaankin. Pätkätyöläisten asema, työssä jaksaminen, työelämän turvallisuus, pienten lastemme ja ikäihmistemme hyvä elämä ja niiden ihmisten mahdollisuuksien parantaminen, jotka ovat kaikkein heikommassa asemassa tässä maassa ja maailmassa, on iso haaste nytkin. Ja tähän tarvitaan nimenomaisesti meitä sosialidemokraatteja.

Uusien haasteiden edessä tarvitaan monenlaisia uusia ratkaisuja, joiden etsimisessä tarvitaan juuri meidän panostamme: näkemystä, intoa ja toivottavasti sitä samaa syvää viisautta, millä puolueemme veteraanit ovat maastamme rakentaneet turvallisen kodin.

***

Poliittinen loppukesä hiljaisemman Heinäkuun jälkeen on alkanut. Selkeimmin se näkyy nyt tulevan vuoden budjetin alkuvalmisteluina.

Ja näkyvästi se onkin alkanut nimenomaan meidän pirkanmaalaisten näkökulmasta: nyt ei liene epäselvää, etteikö joka ikisessä maan kolkassamme tiedettäisi, että on olemassa Tampereen läntinen kehätie-hanke.

Antti Kalliomäki esitti rahoitusta hankkeemme loppuun saattamiseksi. Tämä on välttämätöntä ja kaikki järkisyyt sanovat, ettei olisi mitään järkeä jättää keskeneräistä hanketta kesken. Se maksaisi paljon, ja ruuhkat eivät purkautuisi tippaakaan, sillä nyt tietä levennetään keskeltä mutta molemmat päät jäisivät ilman jatkorahoitusta ennalleen tupeksi sujuvalle liikenteelle. Pirkanmaalaiset kansanedustajat ja monet alueemme toimijat ovat tehneet valtavasti työtä läntisen kehätien jatkon eteen ja on hienoa, että asian tärkeys on ymmärretty.

Tästä on noussut iso möläkkä, kun muiden alueiden ihmiset kokevat ihan ymmärrettävästi ratkaisun vaarana muille hankkeille. Kaikkien etu on, että Antin esitys viedään läpi ja katsotaan lisäksi, mitä muita väyliä voimme aloittaa. Tehdään pitkäjänteiset päätökset tulevasta ja etsitään luovia rahoitusratkaisuja näille tärkeille infrahankkeille.

Isosta tiekeskustelusta huolimatta budjetissa on paljon muutakin hyvin tärkeää asiaa. Yleislinjat ovat hyvät vahvoine työllisyyspanostuksineen. Nyt panostetaan mm. ikääntyviin ja nuoriin työttömiin.

Sosialidemokraattiselta kannalta katsottuna työllisyyden ohella kärkiasia tänä syksynä on toimet, joilla autetaan kaikkein heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Niitä parhaillaan kartoitetaan ja saamme hallituksen esityksen budjettiriihessä. Tässä me demarit olemme olleet tosi tarkkoina ja hyvin vahvasti näitä toimia hallitukselta edellyttäneet.

Ministeriryhmä, eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puoluejohto kävivät juuri Rovaniemellä näitä asioita puimassa. Matkaan liittyi myös yleisötilaisuus ostoskeskuksessa. Eero, Maarit, minä sekä Antti ja Jouni Backman olimme lavalla vastailemassa ihmisten kysymyksiin. Kun tilaisuus oli ohi, tuli eräs Lapin mies luokseni ja totesi: Sinulla on upean värinen tukka…mutta miten me saataisiin Antti Kalliomäelle saman värinen! Siinäpä hyvä kysymys 🙂

(julkaistu Tampereen Sos.dem. Kunnallisjärjestön jäsentiedotteessa elokuussa 2005)

Ei kommentteja.

Vastaa