Suomella on nyt varaa hyvinvointiin

Iltalehden pääkirjoitus (4.10) hyökkäsi oudolla tavalla sosialidemokraatteja vastaan. Välikysymyskeskustelu hoitajien palkkojen jälkeenjääneisyydestä ja kuntien taloudesta on tärkeä ja ajankohtainen. Yritys leimata se taktikoinniksi vähättelee hoitajia ja kuntalaisia.

Huoli kuntapalvelujen tilasta ja hoitajien palkkauksesta oli kirjattu selvästi SDP:n vaaliohjelmaan: Esitimme mittavia panostuksia hyvinvointipalveluihin ja lisähenkilöstön palkkaamista hoiva- ja hoitoaloille.

Porvarihallituksen nyt esittämät satsaukset eivät mitenkään riitä sosiaali- ja terveydenhuollon kasvavien menotarpeiden kattamiseen. Oppositio on tästä huolissaan: Välikysymyksen lisäksi oppositio on esittänyt 600 miljoonan euron lisärahaa kunnille, jotta esimerkiksi vanhusten, perheiden, vammaisten ja sairaiden tarvitsemia palveluja voitaisiin aidosti kehittää.

SDP:n pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella politiikalla Suomen talous nostettiin lamasta edellisen porvarihallituksen jäljiltä. Sosialidemokraattien 12 vuoden hallitusvastuun aikana yli 400 000 suomalaista sai töitä. Vuonna 1995 ei päällimmäisenä huolena ollut hoitajien palkkaus, vaan hoitajien työttömyys.

Tänään Suomen talous on vahvemmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Viime viikolla kuulimme, että valtiontalouden ennustettu ylijäämä on noin 2 000 miljoonaa euroa. Panostuksia suomalaisten hyvinvointiiin ja hoitajien palkkauksen parantamiseen voitaisiin nyt tehdä siis reilustikin, kunhan vain poliittista tahtoa ja taitoa siihen löytyisi myös hallituspuolueiden kansanedustajien riveistä.

(mielipidekirjoitus 4.10.2007)

Ei kommentteja.

Vastaa