Tasa-arvoa, laatua ja tehokkuutta

Eräässä tilaisuudessa vähän aikaa sitten eräs kokoomuslainen kollegani kyseli, kuinka Suomen korkeakoulujärjestelmässä voidaan taata laatu, koska meillä ei ole yksityistä järjestelmää ja lukukausimaksuja. Hän perusteli näkemystään niin sillä, että jos ihminen on valmis maksamaan koulutuksestaan, on se varma tae siitä, että opetus on laadukasta. Mitä korkeampi lukukausimaksu, sen laadukkaampi opetus…ja ilmeisesti tämän maailmankatsomuksen mukaan sen paremmin on pullat uunissa ja kaikki hyvin maapallolla!

Tämä on jännä näkemys. Vain ja ainoastaan raha ratkaisee ja siitä ei tarvitse välittää, onko sitä kaikilla vai ei. Ne keillä on, ovat kenties onnellisia. Ja ne, joilla ei sitä liiemmin ole, ponnistelkoot enemmän. Yhteiskunnallinen tasa-arvo olkoot vain käsite työväestön vappupuheissa.

Toinen outo juttu tässä ideologiassa on usko siihen, että vain yksityinen voisi olla laadukasta ja tehokasta. Kuitenkin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, joka perustuu julkisille palveluille, saa paljon kiitosta maailmalla nimenomaan sen tehokkuuden, laadukkuuden, turvallisuuden ja tasa-arvoisuuden vuoksi. Meidät on rankattu maailmalla kilpailukyvyltämme maiden kärkijoukkoon – kuinka se olisi mahdollista jos julkinen ei olisi tehokasta?

Maailmalta löytyy paljon huonoja esimerkkejä yksityistämisestä. Surullisen kuuluisimpia niistä on raideliikenteen yksityistäminen Britanniassa. Sen seurauksena hinnat nousivat ja turvattomuus lisääntyi – laatu laski!

Miksi ihmeessä meillä siis pitäisi hötkyillä yksityistämisen perään? Esimerkiksi maksuton julkinen koulutus on paitsi tasa-arvon, myös kilpailukykymme tae. Suomessa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kouluttautua perheen rahapussiin katsomatta. Se ei rankkaa varattomampien perheiden lapsia pois opin piiristä.

Hyvinvointiyhteiskuntamme julkiset palvelut ovat tasa-arvoisen, laadukkaan ja tehokkaankin yhteiskunnan perusta. Meillä on iso tehtävä pitääkin ne sellaisina ja paikata rahoituskupruja. Siksipä jatkossakin palvelut on nostettava etusijalle. Tässä mielessä hallitusohjelman kirjaukset mm. sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen lisäämisestä, vanhusväestön sekä lasten ja perheiden palveluiden parantamisesta, sosiaali- ja terveydenhuollossa kokoaikaisten ja pysyvien työsuhteiden lisäämisestä, vanhuspalveluiden henkilöstöä lisäämisestä sekä perhepäivähoitajien aseman parantamisesta ovat todella tärkeitä.

Ja löytyyhän sieltä se kirjaus koulutuksen maksuttomuudestakin. Vaikka sen luulisi meillä olevan itsestään selvyys, on se näköjään hyvä kirjata ylös, sen verran löytyy näköjään näitä yksityistämisideologeja täältäkin päin maailmaa. Ainakin kokoomuksen eduskuntaryhmästä.

(julkaistu kolumnina KTV 249 ry:n jäsenlehdessä)

Ei kommentteja.

Vastaa