Tehtäisiinkö töitä syyllistämisen sijaan?

Oli helpotus, että hoitoalan palkkakiista päätyi sopimukseen. Kunnissa naisvaltaisilla aloilla työskentelevät ansaitsevat kunnon palkan.

Nyt on varmistuttava, että kunnilla on riittävästi rahaa tuottaa laadukkaat palvelut. Valtion on tässä kannettava kortensa kekoon. Valitettavasti hallitus näyttää jättävän kunnat ja kuntalaiset maksumiehiksi ja -naisiksi, kun kustannukset nousevat. On syntymässä nurinkurinen tilanne, jossa valtiontalous on liki 3 miljardia ylijäämäinen ja samaan aikaan yli sata kuntaa nostaa veroja.

Silti hallitus pitää sitkeästi kiinni siitä, ettei se korvaa kunnille palkkaratkaisun hinnasta enempää, kuin sanotun150 miljoonan verran: vain pienen murto-osan.

Tämä ei vastaa Kokoomuksen puheita ennen vaaleja. Tuolloin se lupasi, että valtio maksaisi kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksesta, joka ylittää yleisen korotustason.

Nyt tälle lupaukselle olisi käyttöä. Kunnilla on oltava varaa sekä maksaa asianmukaiset palkat että parantaa palveluja mm. lisäämällä henkilöstöä vanhuspalveluissa. Nyt kuitenkin on paineita mennä pikemminkin toiseen suuntaan, kun palkkaratkaisun tuottavuusvaatimuksilla asetettiin esteitä henkilöstön määrän lisäämiselle.

Jos vanhuspalveluihin ei lähivuosina palkata riittävästi väkeä, tilanne kriisiytyy. Vielä viime keväänä vallitsi syvä yksimielisyys siitä, että hoivahenkilöstön määrää on lisättävä merkittävästi. On huolestuttavaa, että kelkka on kääntynyt.

Hallituksen tulisi perua kielteinen kantansa kuntarahoituksen lisäämisestä. Joskus on viisasta perääntyä. Mutta mitä tekee hallitus: Keskustan Vanhanen jatkaa työtaistelua, vaikka sopimus on jo syntynyt syyllistämällä sairaanhoitajat ja SDP:n.

Myös Kokoomus palaa kriisin lauettua estradille (näkikö kukaan Kokoomusta silloin, kun palkkaneuvottelut olivat vaikeimmillaan: silloin ei käyty paukuttelemassa henkseleitä ”historiallisesta” ”tasa-arvotuposta”) ja alkaa ylimielisesti syytellä oppositiota vastuuttomasta populismista. Ja samaan kuoroon yhtyi myös Vihreiden Brax. Mitään muuta kommenttia oikein mistään ei
nykyvihreiltä olekaan kuultu.

Nyt tarvitaan rakentavaa otetta. Hoitoalalle tarvitaan työrauha. Nyt ei ole syyllistämisen aika.

Hallituksella luulisi olevan muutakin puuhaa, kun opposition haukkuminen. Meillä on erilainen käsitys kuntien tarvitsemista resursseista ja se kuuluu normaaliin demokratiaan. On outoa, että oppositiota syytetään hallituksen kritisoimisesta ja oman vaihtoehdon esittämisestä.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa 29.11.2007)

Ei kommentteja.

Vastaa