Toppakengät ja lakana

Eduskunnan kevätkausi alkoi jälleen. Keväästä on odotettavissa vilkas ja isonkin mittaluokan asioita on edessämme vielä kosolti, vaikka kyseessä onkin nyt tämän eduskuntakauden viimeinen vuosi.

Hetimmiten eteemme tulee kunta- ja palvelurakenneuudistus, joka on mitä suurin asia ihmisten jokapäiväisen elämän kannalta. Kaikkia meitä kiinnostaa, miten saamme turvattua tärkeät palvelumme. Miten varmistamme, että jatkossakin ihmiset saavat hyvät terveyspalvelut, että ikäihmisemme saavat hyvää hoitoa ja lapsemme turvallisen koulupäivän.

Esillä on myös mm. paljon keskustelua herättänyt asia EU:n kriisinhallintajoukoista sekä ensi vuoden budjettiin liittyvä raami, eli pohja ensi syksynä tehtävälle talousarviolle.

***

Tätä ennen koko tammikuu käytiin presidentinvaaleja. Lähes joka päivä sitä mentiin vaalimökeillä, kauppojen edessä ja toreilla toppakengät jalassa ja Tarja-lakana päällä. Itse otan aina vaalit aika ”syvästi” ja tällä(kin) kertaa ne menivät jopa uniin: hohhoijjaa, siinä sitä sitten aamusta iltaan tehtiin vaaleja ja yöt katsottiin vielä poliittisia unia päälle.

Huimin omakohtainen kokemukseni tuli tällä kertaa musiikin parista. SDP:n eduskuntaryhmän kymmenen kansanedustajan voimin päätimme tehdä musiikkivideon: Tarja-rapin. Ihan totta, kaikkea sitä tähän ikään näköjään ehtii tehdä. Ihan ensimmäiseksi en olisi uskonut, että tässä työssä tulee toimineeksi jopa ”Rap-artistina”. Mutta mitä sitä ei tekisi hyvän ehdokkaan eteen.

Ja palautetta tuli paljon, ihmiset ihme kyllä ”taiteestamme” kovasti tykkäsivät, tosin eräs oikea Rap-artisti oli hieman huolissaan, kuvitteli kai, että kansanedustajat ja pari ministeriäkin siinä samassa ihan oikeasti kuvittelevat olevansa Rapin ammattilaisia. Mutta politiikkaankin täytyy mahtua hieman pilkettä silmäkulmaan ja demokratia on niin tärkeä asia, että kaikki, mikä mahdollisesti saa ihmiset kiinnostumaan vaikuttamisesta ja osallistumisesta, on tarpeen tänä päivänä.

***

Se, mikä vaaleissa aina on todella mukavaa on se, että joka päivä tapaa paljon ihmisiä. Siinä tulee käytyä monia keskusteluja ja saa paljon hyviä terveisiä vietäväksi eteenpäin eduskuntaan. Ja mielipiteitä, osuvia sellaisia, kuulee paljon. Hyvä.

Jälleen kerran huomasin, että eniten ihmisiä askarruttaa ihan peruskysymykset siitä, miten terveyspalvelut toimivat, miten kaikille voitaisiin taata säällinen toimeentulo tai miten pitkäaikaistyötön työllistyisi. Elämää ja sen turvallisuutta koskevat asiat kiinnostavat.

Tähän nähden tuntuu, että median esillä pitämät tämänkin eduskuntakevään ”hittiaiheeksi” povatut keskustelut seksin oston kriminalisoimisesta, hedelmöityshoidoista ja tupakoinnin kieltämisestä ravintoloissa jäävät näiden peruskysymysten varjoon ihmisten mielissä. En sano, etteivätkö ne olisi tärkeitä asioita, toki ovat. Mutta kuukauden päivittäisen ”otannan” perusteella sanoisin, että paljon enemmän ihan oikeasti ihmiset tulevat juttelemaan työllisyydestä ja palveluista.

Näin sitä taas lähtee mielenkiintoinen kevätkausi eduskunnassa liikkeelle.

(julkaistu JHL249:n jäsenlehdessä helmikuussa 2006)

Ei kommentteja.

Vastaa