Tsemppiä musiikkiharrastukselle!

Minulla on ollut ilo toimia Työväen Sivistysliiton TSL:n puheenjohtajana viime vuoden kesästä lähtien. Luottamustoimi antanut minulle hyvin paljon. Se on tuonut mukanaan työtä, totta kai, mutta myös paljon sellaisia kokemuksia, joita ilman voisi ajatella olevansa henkisesti paljon ”köyhempi”.

Heti ensimmäiseksi huomasin, että uuden tehtävän mukanaan tuoma mukava asia oli se, että työssäni sain olla ihan virallisestikin askeleen lähempänä kulttuuria – uusia tehtäviä kun ovat olleet mm. kuvataidenäyttelyn avaaminen tai vaikkapa ”agitaatiopuheet” perinteisissä työväen iltamissa, joissa sitten illan aikana on saanut nauttia kulttuurin laajasta kirjosta: on ollut näytelmää, runoa, soittoa ja laulua! Kaikki upeiden TSL-ihmisten itsensä työstäminä.

Työväen Sivistysliiton yksi perinteisistä toimintatavoista on opintokerho. Opintokerho täyttää tänä vuonna komeat sata vuotta. Aikoinaan tämän toimintamuodon Suomeen toi Väinö Voionmaa, joka vuonna 1902 Ruotsissa vieraillessaan tutustui maan opintokerhotoimintaan.

Opintokerhon satavuotista taivalta juhlittiin Tampereella tänä syksynä. Sampolan yli 500 ihmistä vetävä auditorio oli tupaten täynnä ihmisiä eri puolilta Suomea. Tunnelma oli mahtava ja oli hienoa todeta, että kyllä vielä tänä päivänäkin väki lähtee liikkeelle. Joskus nimittäin on harmittanut tämä ”yltiöyksilöllisyyden aika”, jona yhteiset riennot eivät paljoa tunnu kiinnostavan; usein erilaisten tilaisuuksien kanssa kilpailevat se oma kotisohva ja televisio tietovisailuineen.

Tampereen juhla oli myös oiva osoitus siitä upeasta työstä, jota opintokerhoissa tehdään. Juhlan antiin kuului opintokerhojen esittäytyminen, ja saimmekin nauttia mm. kehitysvammaisten ja eläkeläisten tanssiesityksistä,

maahanmuuttajien kuvaelmasta, jossa kerrottiin, kuinka TSL:n kautta oli löytynyt kielikoulutusta sekä ruotsinkielisten teatteriesityksestä. Tilaisuuden kruunasi maan mainio Nokian Työväen Mieskuoro, jonka musiikillinen osaaminen on todella korkeatasoista!!!

Eli opintokerho on yhä voimissaan 2000-luvulla! TSL:n ja muiden opintokeskusten parissa toimii tuhansia opintokerhoja, joissa opitaan erilaisia tietoja ja taitoja. TSL:n opintokerhoissa opitaan eniten taide- ja taitoaineita (51.7%) mutta käsitellään myös liikuntaa, yhteiskunnallisia aineita, kieliä, tietotekniikkaa jne.

Kaiken kaikkiaan opintokerho työmuotona vastaa hyvin tämän päivän tarpeisiin. Toiminta on pienryhmäopiskelua, joka lähtee ruohonjuuritasolta liikkeelle ja on vapaamuotoista. Yhdessä päätetään, mitä opiskellaan, koska ja miten: opiskeluun lähdetään ihmisten omista elinympäristöistä ja tarpeista käsin.

Suomen Työväen Musiikkiliitto on yksi TSL:n jäsenjärjestöistä. Yhteistyömuotoina ovat juuri opintokerhot, joita viime vuonna toimi kymmenellä paikkakunnalla. Myös kursseja järjestetään aika ajoin.

Työväen Musiikkiliitto tekee tärkeää ja arvokasta työtä harrastajamusiikin parissa. Se on pitkäjänteistä työtä niin maamme musiikkielämän kuin ihmisten vapaa-ajan harrastustenkin edistämiseksi. Liiton tehtäviin kuuluu paitsi jäsenistön palvelu ja harrastajamusiikin aseman kohentaminen, myös jäsenistönsä edunvalvonta. Niinpä mekin olemme saaneet tänne Arkadianmäelle huolestuneita viestejä musiikin harrastajajärjestöjen valtionavun pienenemisestä viime vuosikymmenellä. Toivotaan, että asiaan saadaan tulevaisuudessa korjaus!

Musiikki kulttuurin lajina ja harrastuksena on mitä mainioin. Itse nautin siitä suunnattomasti, siitäkin huolimatta, että äitini joskus väitti, että vanhemmiten minulta kuulemma meni paitsi lauluääni, myös nuottikorva…ihana äitikin osaa joskus olla ikävä, heh. Tästä ”kannustavasta” palautteesta huolimatta on työväenmarssin kajauttaminen kokousten päätteeksi aina yhtä hieno juttu – musiikin kautta voi saada paljon, vaikkapa palan aatehistoriaa kipinöimään sydämeen!

Tsemppiä toiminnallenne ja hienolle musiikkiharrastukselle!

Ei kommentteja.

Vastaa