Uusi sanakirja

Hesarin gallupin mukaan hallituksen suosio on laskenut. Myös tyytymättömyys vihreisiin hallituspuolueena on lisääntynyt. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki osui ytimeen arvellessaan, että tämä johtuu hallituksen ympäristöpoliittisesta linjasta.

Niinpä. Viimeksihän juuri ennen joulua äänestimme eduskunnassa SDP:n ponnesta, että ympäristöministeriö säilytettäisiin itsenäisenä tulevaisuudessakin. Vihreät äänestivät vastaan.

No, tähän olemme jo tottuneet. Tämähän on nykyhallituksen ihan normaali linja. Mitä hyvänsä puhutaankin, teot ovat ihan toista.

Ehkä tässä on kyseessä joku nykyaikainen leikki siitä, miten jokin sanonta pitää tulkita. Nythän netissä on liikkeellä mm. sananselityksiä miehille siitä, mitä nainen oikeasti tarkoittaa sanoessaan jotakin. Esimerkiksi ”en minä ole loukkaantunut” tarkoittaa, että ”tietysti olen loukkaantunut, ääliö” tai ”päätä miten haluat” tarkoittaa ”kosto on hirveä”.

***

Tällaisia samanlaisia tulkintoja voisi tehdä myös hallituksen puheista. Keksisikö joku tehdä uuden sanakirjan: ”Hallituksen puheet – hallituksen teot”, vähän niin kuin niitä on tehty tyyliin ”Suomi-Englanti”?

Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasen sanonta ”hyväosaisten veroja on nostettava” puoluevaltuuskunnan kokouksessa Pietarsaaressa tarkoitti oikeasti, että ”eilen äänestin eduskunnassa hyväosaisten veronalennusten puolesta”.

Jyrki Kataisen hehkutuksen puolueväelleen Hämeenlinnassa ”kokoomusministerien tekemästä fantastisesta yliopistouudistuksesta” voi kääntää: ”lupasimme, ettei uudesta asemasta tule yliopistoille uusia menoja. Mutta – hupsista keikkaa – työttömyysturvavakuutusmaksun tuomat kustannukset unohdamme ja jätämme yliopistojen rahoitukseen 40 miljoonan vajeen. Ai niin, ja petämme myös lupauksen, ettei tuottavuusohjelma koske uusia yliopistoja”.

Tässä vain yksi tulkinta sanasta ”fantastinen”. Kunnista tai työllisyydestä puhuttaessa ko. sana valtiovarainministerin suussa voi tarkoittaa mm. ”nuorisotyöttömyys noussut yli 60 prosenttia”, ”koululaisten ryhmäkoot kasvavat kunnissa” tai ”vanhusten palveluista leikataan”.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö: ”puolue voi vain rajallisesti vaikuttaa politiikkaan, mutta samaan aikaan puolueen pitää pystyä kertomaan periaatteistaan niin, että äänestäjät ymmärtävät, mitä puolue tavoittelee”. Tämä on yhtä suuri kuin ”tervetuloa Lex Nokia, kahden prosentin automaattiset korotukset asemenoihin, leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin ja ympäristöhallinnon alasajo. Tervemenoa kampanjakatto”. Ääntämisohje (viattomasti): ymmärrättehän!?

***

Tämä kolumni on vain ”kategorinen yleisvastaus” hallituksen retoriikkaan, mutta se perustuu kyllä ”kokonaisvaltaiseen harkintaan”. Mutta tekisikö joku oikeasti sen sanakirjan? Voisi olla kysyntää.

(kolumni julkaistu keväällä 2010)

Ei kommentteja.

Vastaa