Vierailulla Ystissä

Pia Viitanen vieraili Ystissä

Ystissä oli viime viikon maanantaina odottava tunnelma, sillä Pia Viitasta odotettiin vierailulle YStin Toimelaan, Verkkoon ja Täkyyn. Täysin uusia paikkoja Ystin yksiköt eivät Viitaselle olleet, sillä Viitanen on toiminut aiemmin YSTI:n hallituksessa.
– Pia Viitanen tuntee yhdistysten toimintaa ylipäätään, Ystin toimintaa ja järjestökentän toimintaa, kertoo yksikönvastaava Elisa Vettenranta tapaamispaikka Täkystä. – On aina toivoa antavaa, kun löytyy ihmisiä, jotka tuntevat järjestökentän toimintaa ja sen tärkeyden.
Kun Viitanen saapuu, tunnelma on lämmin. Viitanen kyselee Vettenrannalta ja Toimelan Sami Rantaselta kuulumisia ja sitä, miten voisi olla avuksi. Viitanen istuu alas ja hymyilee. Se, että päivä on ollut toimelias ja vähän kiireinenkin, ei Viitasesta välity. Hän on itse pyytänyt audienssia Täkyssä ja oikeasti halukas kuulemaan kuulemisia.
Kun Viitaselta itseltään kysytään kuulumisia, hän sanoo, että monipuolista kuuluu. Eduskunnassa on SOTE-asioiden ja budjettiasioiden käsittely pöydällä, ja aamulla Viitanen on käynyt pormestarin tilaisuudessa koulutusasioita kuulemassa. Tilaisuudessa on käyttänyt puheenvuoron muun muassa Poliisiammattikorkeakoulun edustaja. On päivän aikana ehditty vähän ostoksillekin ja vanhojen tovereiden kokoontumiseen. Päivä jatkuu kuntosalilla ja valtuustoryhmän kokouksella. Silti Viitasella ei tunnu olevan kiire. Järjestö- ja yhdistysasiat ovat lähellä sydäntä.
– Yhdistystoiminta on äärettömän suuren hatunnoston arvoista. Se huomioi kaikki, lapsista aikuisiin ja ikäihmisiin. On todella arvokasta, että tällaista työtä tehdään, Viitanen toteaa.
Idea vierailuun on syntynyt Viitasen vieraillessa aiemmin Ystin varainkeruutapahtumassa.
– Ystin henki teki vaikutuksen, Viitanen sanoo.

Hyvä kumuloituu, mutta on vaikeasti tilastoitavissa

Vaikka Viitasella ei kaikista tuoreinta tietoa yhdistyksen tapahtumista juuri nyt olekaan, Sami Rantanen nostaa esiin Viitasellekin tutut teemat. Yhdistysten talousasiat ovat niitä, jotka mahdollistavat toiminnan.
Nykyisin on paljon byrokratiaa ja paperitöitä, Rantanen sanoo. – Emme ole viranomaistaho, joille tulisi palvelun käytön jälkeen tarkkoja lukuja siitä, miten asiakkaan polku etenee meillä käymisen jälkeen, hän lisää. – Kaupunki on tekemässä yhdistysten kumppanuusavustuksiin vuodelle2019 kymmenen prosentin leikkauksen, joka YSTI: n kaltaiselle paikalliselle avustusten varassa olevalle yhdistykselle on kriittinen asia ja kova isku.
– Hyvä kumuloituu, ongelmien poissaoloa on vaikea todentaa, sanoo Viitanen. – Kun toimintaa on, sillä pystyy ennaltaehkäisemään paljon. Henkisen hyvinvoinnin lisääntyminen tuo lisäarvoa, mutta me emme osaa vieläkään laittaa numeroiksi sitä hyvää, mitä Ysti tekee.
Viitanen, Rantanen ja Vettenranta ovat kaikki samaa mieltä: verkostot tuovat tukea ja estävät syrjäytymistä. Ystin toiminnassa ketään ei arvoteta taustan tai esimerkiksi etnisen taustan perusteella. Samalla tapahtuu kotoutumista, sillä erilaiset kulttuurit sulautuvat toiminnassa yhteen.
– Alueellisesti Hervannan kannalta Ystillä on ollut iso merkitys ja kysyntää, Viitanen sanoo.
Edelleen on. Yksikönvastaava Elisa Vettenranta sanoo, että haluaa edelleen nostaa yhdistyksen tunnettuutta, jotta mahdollisimman moni verkostojen tarpeessa oleva löytäisi tiensä mukaan.
– Hervannassa on paljon toimijoita, mutta ne eivät ole toisiaan poissulkevia. Kaikkia tarvitaan, hän toteaa.

Hervannan Sanomat 14112018