AVOIMMUUS ON VALTTIA

Ajankohtaista,Kolumnit

Valtavat sähkönsiirtomaksut puhututtavat meitä suomalaisia. Aiheesta. Liian usein ne ahmaisevat leijonanosan laskusta. Se ei tunnu oikealta, eikä niin olekaan.

Tuskin moni ilahtui, kun tuore Finnwatchin selvitys kertoi jälleen, että Suomi on menettänyt viimeisen 5 vuoden aikana verotuloja liki sata miljoonaa sähkönsiirtoyhtiöiden Caruna ja Elenia verosuunnittelun seurauksena.

Nämä kaksi suurinta sähkönsiirtoyhtiötämme ovat isolta osin kansainvälisten pääomasijoittajien omistuksessa. Yhtiöt voivat välttää maksamasta siirtotoimintansa voitoista veroja Suomeen lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Suomalaiset maksavat sähköverkot, mutta niiden voitot valuvat pitkälti verovapaasti ulkomaille.

Hyvä, että hallitus on jo luvannut puuttua sähkönsiirron kohtuuttomiin maksuihin. Samalla on hyvä aika lähteä korjaamaan myös verolainsäädännön porsaanreikiä, jottei suomalaisten veroeurot päätyisi ulkomaille kansainvälisten sijoittajien taskuihin. Asiaa korjattiin vuonna 2014 korkovähennysrajoituksella, mutta porsaanreikien vuoksi verovälttely on edelleen mahdollista.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että mahdollisuuksia puuttua tähän selvitetään. Keinoja on, joten pikaisiin muutostoimiin on syytä lähteä. On vaikea nähdä, miksi näin ei kannattaisi tehdä, tai että se olisi ”väärin”. Tässähän on taas yksi esimerkki, että lainsäädännön porsaanreiät aiheuttavat usein sen tilanteen, isot monikansallisten yritysten voitot livahtavat näistä rei’istä lähes verotta ulkomaille, kun samaan aikaan yksittäiset kotimarkkinayritykset maksavat voitoistaan verot normaalisti Suomeen. 

Takuuvarmaa on, että tämä on paitsi epäoikeudenmukaista, myös kilpailuhaitta kasvun ja investointien kannalta.

***

Verot puhututtivat myös reilu viikko sitten, kun taas koitti se hetki vuodesta, jolloin kansalaisten verotiedot tulivat julki. Tietojen avoimuus on hyvä perinne meillä. Sen avulla voidaan saada tietoa verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja mm. ehkäistä korruptiota.

Käytäntöömme on kuulunut, että verohallinto toimittaa medialle listaukset vähintään 100 000 euroa tienaavien suomalaisten verotiedoista, jotta ne voivat julkistaa nämä tulotiedot kattavasti. Viime vuonna verohallinto teki uuden tulkinnan, taustalla muutokset EU:n tietosuojasäädöksiin.

Nyt yli 100 000 ansaitsevilla on oikeus estää julkisten tietojen toimitus medialle. Vuosi sitten n.230 toimi näin ja määrän ennakoitiin kasvavan. Näin kävi. Tänä vuonna yli 4 000 suurituloisen tiedot puuttuivat listauksista. Määrä liki 20 kertaistui.

Tällä hetkellä hallinto-oikeudessa käsitellään tulkintaa, mutta se voi kestää, eikä lopputuloksesta ole varmuutta. Siksi nyt olisi hyvä aika muuttaa lainsäädäntöä siten, että enää ensi vuonna emme olisi taas samassa tilanteessa. 

Ei ole hyvä, jos nyt tehdään porsaanreikä, josta seuraavaksi piiloon livahtaa suurituloisimpien tulotietoja. Avoimuus on valttia.

Pia Viitanen

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston pj