Tuoreessa tutkimuksessa kansalaisilta kysyttiin isoimpia huolenaiheita yhteiskunnassa. Kärkeen nousi huoli terveydenhuollon tilanteesta.
Tämä on ymmärrettävää; on tärkeää voida luottaa siihen, että kun hoitoa tarvitsee, sitä saa kohtuullisessa ajassa. Tämän vuoksi viime kaudella säädettiin hoitotakuu, joka nyt on kaksi viikkoa. Tämä on alkanut tuottaa tulosta, ja pääsy hoitoon on nopeutunut.
Hyvinvointialueilla on tiukka tilanne. Huolta on noussut monien palvelujen saatavuudesta. Tämän kaiken huolen keskellä on käsittämätöntä, että hallitus päätti leikata hoitoon pääsystä: hoitotakuun aikaa venytetään peräti kolmeen kuukauteen.
Juuri, kun parempaan suuntaan oli päästy, aletaan pidentää hoitojonoja. Tämä on paitsi inhimillisesti väärin, myös epäviisasta, sillä selvää lienee, että kustannukset nousevat, jos hoitoon ei pääse ajoissa. Jonossa vaivat eivät parane.
Nyt hallitus puhuu omalääkärimallista. Tämä on hyvin kannatettavaa. Ilman muuta olisi edistettävä sitä, että ihmisillä olisi oma tuttu lääkäri, joka olisi perillä omasta terveyshistoriasta, eikä joka kerta olisi aloitettava alusta. Suuri huoli kuitenkin on, että moni asiantuntija sanoo, ettei omalääkärimallia ole mahdollista toteuttaa, kun hallitus samaan aikaan leikkaa niin paljon terveydenhuollosta. Tarvitaan lisää resursseja – ei leikkauksia.
Muutenkin leikkaukset SOTE-palveluihin hirvittävät. Surullinen arvovalinta on leikkaus vanhuspalveluihin. Hoitajamitoitus romutetaan, joka lyö korville paitsi hyvän hoivan ansaitsevaa vanhusta, myös arvokasta työtä tekevää henkilöstöä. Sosiaalipalveluista, kuten lastensuojelusta, leikataan, joka on myös täysin väärä arvovalinta. Lisäksi moni pienituloinen tulee kärsimään rajuista asiakasmaksujen korotuksista.
Onkohan todella niin, että meillä ei ole varaa huolehtia ihmisten terveydestä, tuesta ja turvasta asianmukaisesti? Ja paljonkohan lyhytnäköiset leikkaukset maksavat tulevaisuudessa? Varmasti voittaisimme pitkän päälle, kun nyt saksiminen lopetettaisiin, ja keskityttäisiin monin paikoin parannusta tarvitsevien palvelujen kuntoon saattamiseen.
Kolumni Tamperelainen 27.11.2024
Jaa tämä artikkeli