Kolumni: Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä – “Maailma on tänään erilainen, kuin vielä tovi sitten

Ajankohtaista,Ajankohtaista, tiedotteet

Koronavirus hallitsee otsikoita ja ajatuksiamme. Jokainen meistä tuntee huolta omasta ja lähimmäistensä terveydestä. Maailma on tänään erilainen, kuin vielä tovi sitten.

Pandemian aikana poliittisten päättäjien on pidettävä huolta siitä, että yhteiskunnan peruspilarit pysyvät pystyssä. On tärkeää, että Sanna Marinin hallitus teki kuluneella viikolla uusia päätöksiä ja rajoituksia, ja valmius lisätoimiin on vahva myös jatkossa.

Vakavat ajat ovat tuoneet uuden tilanteen myös talouden näkökulmasta. Eduskunnassa olen jäsenenä valtiovarainvaliokunnassa ja siellä näkökulmana ovat vaikutukset talouteen. On selvää, että ne ovat isot ja rajut.

Maailmalla, Euroopassa ja täällä kotimaassa hallituksilta odotetaan toimia talouden tukemiseen, elvytykseen ja investointeihin, jotta työpaikkoja ja yritysten toimintaedellytyksiä voidaan turvata ja konkurssiaaltoja välttää.

On tärkeää, että hallitus ilmoitti, että tarvittavat toimet terveyden turvaamiseksi eivät jää rahoituksesta kiinni. Lähiaikoina saamme käsiteltäväksemme lisätalousarvion, jossa varaudutaan tilanteeseen.

Kaiken kaikkiaan kyse on ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta, joka menee kaiken edelle. On selvää, että se edellyttää myös joustoja vallitseviin budjetin tiukkoihin rajoihin ja ehtoihin niin meillä kuin maailmallakin.

Hallitus päätti, että yli 500 hengen tilaisuudet perutaan. Tämä on oikein. Pienempienkin osalta on etusijalle asetettava viruksen torjunta. Osaltani peruutimme maanantaille suunnitellun tilaisuuden.

Eilen talvisodan raskaista tapahtumista tuli kuluneeksi 80 vuotta ja suunnitteilla oli tilaisuus, jossa olisimme kuulleet toimittaja, tietokirjailija Jukka Halosen alustuksen aiheesta. Nyt jäämme odottamaan sitä, kun aika taas on valmis näihin yhteisiin tilaisuuksiin.

Presidentti Niinistön sanoin, vaikka nyt meitä pyydetään ottamaan fyysistä etäisyyttä, otetaan samalla henkistä läheisyyttä. Olemme tässä myös toinen toistamme tukien.

Pia Viitanen

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/849111-kolumni-fyysista-etaisyytta-henkista-laheisyytta-maailma-on-tanaan-erilainen-kuin