Kotitalousvähennys paremmin käyttöön kerros- ja rivitalojen peruskorjauksissa

Ajankohtaista,Ajankohtaista, tiedotteet

Suomessa on paljon kerros- ja rivitaloja, jotka ovat peruskorjauksen tarpeessa. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan olisi reilua ja järkevää laajentaa kotitalousvähennyksen käyttöä niin, että myös kerros- ja rivitaloissa asuvat tavalliset perheet ja eläkeläiset hyötyisivät siitä tasapuolisemmin.

Viitasen mukaan on hyvä, että jo nyt omakotitaloissa asuvilla on useimmiten mahdollisuus käyttää vähennystä isoissa remonteissa. Sen sijaan vähennystä ei tällä hetkellä myönnetä mm. asunto-osakeyhtiöille.

– Meillä on eräänä haasteena iso korjausvelka. Esimerkiksi monessa lähiössä rakennuskanta alkaa tulla siihen ikään, jossa peruskorjaukset ovat välttämättömiä. Kansallisvarallisuudestamme, ihmisten kotien kunnosta, on tärkeää pitää huolta.

– Esimerkiksi putkiremontti on asia, jota ei voi loputtomiin lykätä. Olisi reilua, että myös kerrostalossa asuva voisi hyödyntää vähennystä välttämättömissä peruskorjauksissa.

Viitanen muistuttaa hallituksen kehysriihen alla hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan kotitalousvähennyksen ulottamista myös asunto-osakeyhtiöiden osakkaille selvitetään. Samalla tulee tukia tarkastella siitä näkökulmasta, miten myös pienituloisimmat voisivat hyötyä niistä tätä päivää enemmän.

– Kehysriihessä on hyvä aika sopia hallitusohjelman kirjausten eteenpäinviemisestä, ja saattaa mahdollisuus vähennyksen tekemiseen myös kerros- ja rivitaloissa asuville. Ajankohta puoltaa paikkansa tässä yhteydessä myös siksi, että syksyllä sovittiin, että riihessä palataan mahdollisuuksiin kehittää kotitalousvähennystä.

Viitanen muistuttaa myös, että huonokuntoiseen, peruskorjaamattomaan yhtiöön on haastavaa tehdä laajaa energiaremonttiakaan. Siksi kotitalousvähennyksen laajentamista tulee pohtia energiaremonttitukien yhteydessä. Tässä asumisviihtyvyys, järkevät kustannukset ja ilmastotavoitteet lyövät kättä, Viitanen sanoo.

Kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuuksien laajentamisella voisi myös olla nykyistä tukea suuremmat työllistävät ja taloutta elvyttävät vaikutukset. Kun peruskorjauksen yhteydessä vielä toteutetaan energiaremontti, voidaan pidentää rakennuksen käyttöikää ja samalla pienentää lämmityskuluja ja päästöjä. Pitkällä aikavälillä kokonaishyöty koko yhteiskunnalle voisi olla varsin merkittävä. – Toimiva ja hyvin ylläpidetty rakennuskanta on isossa roolissa, kun rakennetaan reilua ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Laajennettu kotitalousvähennys olisi hyvä askel oikeaan suuntaan, Viitanen päättää