Viime viikolla eduskunnassa keskusteltiin ensi vuoden budjetista. Olen jäsenenä valtiovarainvaliokunnassa, joka on eduskunnan ”budjettivaliokunta”.
Toimin valiokunnan asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtajana. Olen huolissani rakennusalan huonosta tilanteesta. Hallitus ei esitä juuri mitään toimia, joilla sitä helpotettaisiin. Tilanteen pahentuessa työttömyys kasvaa, eikä asuntoja rakenneta tarvetta vastaavasti. Moni koti on perusparannusiässä, joten suhdannetilanne puoltaisi vahvasti myös korjauksen tukemista. Kaikki voittaisivat: talous saisi kaipaamaansa sykettä, ja ihmisten kodit tulisivat korjatuiksi.
Vallan erikoista on, että ”vauhdittaakseen” asuntokauppaa hallitus päätti laskea hieman varainsiirtoveroa – ja esittää samalla verottomuuden poistamista ensi asunnon ostajilta. Tässä ei ole päätä eikä häntää. Moni nuori perhe varmasti haaveilee omasta kodista, ja nyt ensi asunnon hankkimista juuri heidän osaltaan vaikeutetaan, ja heidät pistetään uudistuksen maksajiksi.
***
Toimin myös valtiovarainvaliokunnan verojaostossa. Ja täytyy sanoa, että myös sillä saralla riittää kysymyksiä. Aikana, kun hallitus tekee kovia leikkauksia pienituloisten ihmisten toimeentuloon, riittää rahaa kaikkein varakkaimpien veronkevennyksiin.
Leikkauspäätökset iskevät rajusti esim. opiskelijoihin, työttömiin ja yksinhuoltajiin. Asumistuen leikkaukset osuvat pienipalkkaisiin ja osa-aika työtä tekeviin. Osa-aikatyötä tekevä yksinhuoltaja voi menettää jopa satoja euroja kuussa.
Samaan aikaan helpotetaan varakkaimpien tilannetta, kun solidaarisuusveron alarajaa nostetaan ja veroratkaisuista kaikkein eniten hyötyvät 14 000 kuukaudessa ansaitsevat. He voittavat vuodessa yli 2000 euroa.
Vaikeina aikoina tarvitaan luottamusta. Kansakuntaa tulisi koota yhteen, ei jakaa sitä. Päätökset tulee voida kokea oikeudenmukaisiksi. Nyt ne eivät sitä ole.
Budjetin lähetekeskustelu osoitti jälleen, että hallituksella ja oppositiolla on varsin erilaiset käsitykset budjetista. Oppositiossa tehtävämme on laatia vaihtoehtobudjetti, jota parhaillaan työstämme. Siitä lisää marraskuussa.
18.10.2023 Kolumni Tamperelaisessa
Jaa tämä artikkeli