”Näillä toimilla voi kertyä vuosittain vähintään kymmenien miljoonien verotulot” – harmaan talouden ohjelma saa kiitosta

Ajankohtaista,Ajankohtaista, tiedotteet

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) on tyytyväinen hallituksen tuoreeseen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian ja toimenpideohjelman vuosille 2020–2023.

 Lähivuosina toteutetaan yli 50 toimenpidettä, joilla puututaan veronkiertoon, työntekijöiden oikeuksien loukkauksiin sekä muihin talousrikoksiin.

– Uusi kattava toimenpideohjelma osoittaa, että harmaan talouden torjunta on hallituksella korkealla prioriteeteissa. Olen siihen erittäin tyytyväinen, sillä läpinäkyvyys ja tehokkaampi valvonta takaavat rehellisesti toimiville yrittäjille tasapuolisemman kilpailuaseman ja parantavat työntekijöiden oikeuksia, Viitanen toteaa tiedotteessa.

Veronkierron torjunta on ohjelmassa isossa roolissa. Hallitus muun muassa laajentaa rakennusalalla harmaata taloutta ehkäisseen veronumeron käytön telakoille ja selvittää sen käyttöönottoa ravintola-alalla. Se pyrkii myös puuttumaan hallintarekisterien käyttöön rikollisessa verojen välttelyssä.

– Verohallinnon viime vuosina tekemät tutkimukset osoittavat, että nyt toteutettavilla toimilla voi kertyä vuositasolla vähintään kymmenien miljoonien eurojen verotulot, Viitanen huomauttaa.

Hänestä on tärkeää, että hallintarekisteröityjen pörssiosakkeiden omistusten läpinäkyvyyden lisäämistä koskevat selvitykset johtavat lakimuutoksiin, sillä omistuksia piilottamalla on vältetty EU-maissa veroja jopa kymmenien miljardien eurojen edestä.

– Pidän myös tärkeänä sitä, että hallitus pyrkii laajentamaan aggressiivisen verosuunnittelun riippumatonta tutkimusta. Norjan verotutkimuskeskus on hyvä esimerkki siitä, kuinka parempi tieto verovälttelystä auttaa verotuksen porsaanreikien tukkimisessa ja reilumman verotuksen toteuttamisessa.