OIKEUS TURVALLISEEN ARKEEN  

Ajankohtaista,Kolumnit

Kansanedustajana koen, että juuri nyt ihmisten terveiset meille päättäjille lähtevät arjen turvallisuudesta, toimeentulosta ja toimivista palveluista. Elämän perusasioiden pitää olla kunnossa. 

Elämisen kustannusten jättiaskeleet ylöspäin tuovat huolta monelle. Esimerkiksi moni pientä työeläkettä saava, pienituloinen perhe tai työtön on kohtuuttomassa tilanteessa, kun laskut hyppäävät nopeasti kertaheitolla moninkertaisiksi. 

Eduskunnassa on viime aikoina tehty toimia, joilla helpotetaan ihmisten toimeentuloa hintojen nousun kurimuksessa. Sähkölaskuun esimerkiksi apua tuo arvonlisäveron alennus, sekä sähkölaskun perusteella toteutettava verovähennys tai sähkötuki. 

Tärkeitä toimia, mutta eivät vielä tuo apua kaikkiin tilanteisiin. On selvää, että nyt on jatkuvasti oltava valmius lisätoimiin. Siksipä on tärkeää, että varsin värikkäiden vaiheiden jälkeen hallitus jatkaa toimintaansa, vaikka erimielisyyksiäkin on. Myös vallitseva maailmanpoliittinen tilanne vaatii meiltä vakautta. Uskon, että ihmiset edellyttävät juuri nyt yhdessä tekemistä ja toimiin tarttumista. Jatkossa on tavoiteltava esim. lisää voimavaroja terveydenhuollon hoitojonojen purkuun.

Viime viikolla vietettiin lasten oikeuksien viikkoa. Sen teemana oli lapsen oikeus turvallisuuteen. Tärkeää joka päivä. Pandemia, sodan kasvot ja sen kautta tulleet vaikeudet monen perheen toimeentuloon asettavat erityisen haasteen.

Eduskunnassa on viime vuosina tehty useita tukitoimia, tuoreimpina varhaiskavatusmaksujen alentaminen, ylimääräinen lapsilisä joulukuussa ja parannukset eri tukien lapsikorotuksiin. 

Tärkeää on myös lasten ja nuorten osattomuuden tunteen kitkeminen. Näin ennalta ehkäistään monia ongelmia. Harrastusmahdollisuudet ovat tässä hyvä keino. Tampereen valtuuston tuoreet päätökset avustuksista liikunta- ja kulttuuripuolelle, joiden kautta lisätään nuorten mahdollisuuksia harrastaa, ovat mitä tärkeimpiä. 

Iloinen olen myös siitä, että erittäin suositun Sorsapuiston tekojääkentän tapaan tulevaisuudessa myös Hervantaan ja Lielahteen saadaan kentät, jotka varmasti tuovat iloa entistä useammalle tamperelaiselle.

Tamperelaisen kolumni 23112022