OSTOVOIMAA TURVATTAVA

Ajankohtaista,Kolumnit

Valtiovarainvaliokunnassa käsittelimme juuri talouden suuntaviivoja. Talouskasvu oli hyvässä vauhdissa, Korona-ajoista selvisimme Euroopan talouksista parhaiden joukossa. Nyt Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa heikentää näkymiä.

Haasteita riittää. Viisaita valintoja on tehtävä. Taloutta on hoidettava vastuullisesti mm. velkaantumista torjuen. Samaan aikaan on muistettava, että meillä on myös hyvinvointivelkaa, jota on kurottava umpeen – sekin kuuluu vastuulliseen taloudenpitoon.

Koronan kielteisiä vaikutuksia on paikattava. On tärkeää, että tuoreessa lisätalousarviossa on 120 miljoonan lisäsatsaukset lasten ja nuorten tukitoimiin. Niitä tehdään koulupuolelle, mihin korona toi mm. poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen myötä oppimisvajetta. Satsauksia tehdään myös nuorisotyöhön, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksiin sekä mielenterveyspalveluihin.

Juuri nyt elämisen kustannukset kohoavat hurjaa tahtia. Kaikki kallistuu. Se tuo huolta monen arkeen. Suomen Pankin tuore ennuste kertoo kuluttajahintojen nousevan 5,6 % tänä vuonna. 

Tähän on vastattu mm. aientamalla sosiaaliturvan indeksikorotuksia. Se tervetulleesti keventää myös pienten eläkkeiden verotusta. On silti selvää, että jatkossakin tarvitaan toimia ihmisten toimeentulon ja ostovoiman takaamiseksi. Hinnat laukkaavat koko ajan ylöspäin, kaikkien on pysyttävä satulassa. 

On käytävä läpi eri mahdollisuuksia ja koottava nopeasti vaikuttava, parhaiten tarpeisiin vastaava, oikeudenmukainen kokonaisuus turvaamaan ostovoimaa. Kyseeseen varmasti tulevat niin erilaiset kohdennetut tuet, kuin toimet veropuolella.

***

Valtiovarainvaliokunnassa nostimme esiin myös luovan talouden merkityksen uutta kasvua rakennettaessa. Näin kauniin kesän keskellä voi todeta, että Tampere ja Pirkanmaa ovat mitä mainioin kulttuuri- ja tapahtumakeskus, jonka tarjonnasta voimme nauttia. Saamme tänne myös paljon matkailijoita, sitä kautta elinvoimaa ja työtä alueellemme. 

Itse nautin viimeksi Komediateatterin mainiosta komisario Koskisesta. Toi hymyä ja hyvää mieltä.

Otetaan kaikki irti maakuntamme tarjonnasta ja elämyksistä. Hyvää kesää.

Kolumni Tamperelaisessa 27.6.2022