PIDETÄÄN KAIKKI MUKANA MYÖS DIGIMAAILMASSA

Ajankohtaista,Kolumnit

Tämän vuoden alussa toteutui pitkäaikainen tavoitteemme: nyt meillä on vanhusasiavaltuutettu. Hienoa. On kunnia-asia, että yhteiskunnassamme pidetään huolta ikäihmisistämme. Valtuutetun viran perustaminen on yksi tapa saada näkyviin ja ratkaistavaksi ikäihmisille tärkeitä kysymyksiä.

Ilokseni huomasin valtuutetun ottaneen kantaa tasa-arvoon digimaailmassa. Maailman muuttuessa hurjaa tahtia, on tärkeää, että kaikki pidetään mukana.

Digitaaliset palvelut helpottavat arkea monessa. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eri syistä eivät pääse osallisiksi näihin palveluihin. Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo kertoo, että digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet hoitaa asioitaan ovat lisääntyneet. Se ei ole mikään ihme, kun nykyisin ensisijainen reitti lähes kaikkiin palveluihin on netti. Siellä sitten tunnistaudutaan sähköisesti ja saadaan apua chattaillen.

Näppärää ja helpottaa useimpia – sen sijaan niille, joilla ei vempaimia tai osaamista niiden käyttöön ole, on tilanne kaikkea muuta kuin näppärä. Esimerkiksi yli 75-vuotiaista yli kolmasosa ei ole koskaan käyttänyt internetiä. 

Eikä kyse ole vain ikäihmisistä, on monia muitakin, jotka eri syistä ovat kokonaan tai osittain digimaailman ulkopuolella. Esimerkiksi jo pelkästään digilaitteiston hankinta jatkuvine päivitystarpeineen asettaa monet pienituloiset vaikeaan asemaan.

Valtuutettu sanoo, että digipalveluja kehitettäessä pitää samaan aikaan turvata käyttämättömien oikeuksia ja helppoa tuen saantia palvelujen käyttöön. Jos näin ei tehdä, se on yksi ikäsyrjinnän muoto. Hänen mukaansa lainsäädännön pitäisi velvoittaa pitämään kaikki mukana. Hyvä ja tärkeä avaus!

Lainsäädäntötie on järeä, mutta uskon, että nyt olisi aika ja tilausta tähän. Lisäksi kaikkien toimijoiden tulee osaltaan huolehtia tasa-arvoisista mahdollisuuksista. Esimerkiksi käy pankkipalvelut: jos ei ole käteviä mobiililaitteita tai osaamista, on vaikeaa – ja myös kalliimpaa – hoitaa arjen pankkiasioita.

Konttoreita, joissa asioida on vähemmän ja käteistäkään ei voi kaikkialta nostaa. Seurauksena olemme nähneet jonoja, joissa iäkkäät ihmiset jonottavat pitkiä aikoja saadakseen palveluja.  Ja se ei ole ollenkaan oikein.

Toimin Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan valtuutettuna. Olemme painottaneet mm. peruspankkipalvelujen saavutettavuutta ja Finanssivalvonnassa tämän valvontaa ollaankin vahvistettu.

***

Yhdenvertaisuus digimaailmassa on yksi isoimmista tämän päivän tasa-arvohaasteista: tasavertainen pääsy laitteiden pariin, osaaminen niiden käytössä ja vaihtoehtoisen palvelu niille, jotka eivät digimaailmassa voi toimia.

Ja toki pitää muistaa, että aina ei kone tai tekoäly voi toista ihmistä korvata – ei voi, eikä pidäkään.

Demokraatin kolumni 9.6.2022