SDP haluaa komission esitykseen muutoksia – ”Lähtökohtana on se, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan”

Ajankohtaista,Ajankohtaista, tiedotteet

https://demokraatti.fi/sdp-haluaa-komission-esitykseen-muutoksia-lahtokohtana-on-se-etta-jokainen-jasenmaa-vastaa-omasta-taloudestaan-ja-omista-veloistaan/

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee väliaikaisen elpymisrahaston perustamista, totesi SDP:n ryhmäpuheen EU:n elpymisrahastoa koskevassa ajakohtaiskeskustelussa torstaina käyttänyt Kimmo Kiljunen.

Kiljusen mukaan komission ehdotusta on kuitenkin muutettava.

– Ensimmäiseksi, kaikissa oloissa on lähtökohtana se, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan ja pitää huolta julkisen talouden tasapainosta pitkällä jännevälillä. Tämä on SDP:n pitkäaikainen linja ja tästä tulemme pitämään kiinni. Yhtä tärkeää on, että Suomen budjettisuvereniteetti säilyy kaikissa tilanteissa, Kiljunen sanoi.

Elpymisrahaston pitäisi SDP:n mukaan olla myös pienempi kuin esitetty 750 miljardia. Lisäksi rahaston tulee olla väliaikainen.

– Sen käyttö tulee olla selvästi rajattu Covid-19-kriisiin ja sen vaikutuksiin. Rahaston tulee aidosti tukea jäsenmaiden elpymistä. Tämän täytyy näkyä rahaston käytössä ja sen tuen jakoperusteissa. On erittäin tähdellistä, että tuen kriteerit perustuvat Covid-19-kriisin vaikutuksiin jäsenmaiden taloudessa ja työllisyydessä.

Euroopan komissio esittää elpymisrahastosta jaettavaksi 500 miljardia avustuksina ja 250 miljardia lainoina.

SDP:n eduskuntaryhmän mukaan avustusten osuus on ehdotuksessa liian suuri ja kokonaisuutta tulee muuttaa siten, että rahasto on lainapainotteinen.