Tänään tulee voimaan historiallisen suuri kertakorotus arvonlisäveroon. Käy kukkarolle. Tämä ei kuitenkaan hallitukselle riitä, seuraavana alv-ruoska iskee lääkkeisiin, joukkoliikenteeseen, kirjoihin, kulttuuriin ja liikuntaan. Vääriä arvovalintoja.
Tänään voimaan astunut historiallisen suuri yleisen arvonlisäveron korotus 25,5 %:iin iskee monen pienituloisen toimeentuloon rajusti, varsinkin kun hallitus on samaan aikaan jäädyttänyt lukuisten sosiaalietuuksien indeksit, jolloin ne eivät kestä nousevien hintojen mukana.
– Suuri kertakorotus kesken vuotta heikentää kotimarkkinoita juuri, kun niiden tulisi kannatella talouden toipumista. Nyt tarvitaan ostovoiman ja luottamuksen vahvistamista ja siksi SDP onkin johdonmukaisesti esittänyt matalampaa verotusta pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille, Viitanen jatkaa.
– Mutta yleisen arvonlisäveron historiallisen suuri korotus ei vielä hallitukselle riitä. Seuraavaksi käydään jo ensi vuoden alusta alennettujen alv-kantojen korotuksen kautta lääkkeiden, joukkoliikenteen, kirjojen, kulttuurin ja liikuntapalvelujen kimppuun.
Alennettujen 10 prosentin kantojen nosto 14 prosenttiin on surullinen jatko hallituksen arvonlisäveroruoskalle. Esimerkiksi lääkkeiden hinnankorotus iskee monen toimeentuloon kovaa, kun samaan aikaan nostetaan rajusti terveydenhuollon asiakasmaksuja, Viitanen moittii.
Kirjojen veronkorotuksen myötä Suomi nousee Euroopassa lukemisen superverottajien joukkoon. Kirjan ALV-prosentti on keskimäärin kuusi Euroopassa. Veronkorotus ei voi olla tekemättä hallaa lukutaidon edistämiselle.
Hallituksen ajamat rajut ja tuhoisat kulttuurileikkaukset saavat vielä seuraksi merkittävät veronkorotukset, jotka näivettävät kulttuurialan elinvoimaa ja nostavat jälleen monen pienituloisen kynnystä päästä nauttimaan kulttuurista.
– Nyt tulisi vihdoinkin ymmärtää kulttuurikentän merkitys niin henkisen hyvinvoinnin, kuin taloudenkin kannalta, ja jättää korotus ja leikkaukset tekemättä.
– Julkista taloutta voidaan vahvistaa oikeudenmukaisemmin kohdentamalla verotus maksukyvyn mukaan ja luopumalla esimerkiksi hallituksen tekemistä historian suurimmista veronkevennyksistä ministerien tuloluokkaan, Viitanen päättää.
Jaa tämä artikkeli