-Hallituksen arvonlisäveron korotukset uhkaavat iskeä kipeästi kulttuurin ja kirjallisuuden elinvoimaan, ja se on iso takaisku myös kirjallisuuden tekijöille ja lukutaidon edistämiselle, sanoo kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Pia Viitanen (sd).
Viitanen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen suunniteltujen kiristysten vaikutuksista lainauskorvauksiin ja kirjallisuuden tekijöille.
Hallituksen historiallisen suuri kertakorotus yleiseen arvonlisäveroon on juuri astunut voimaan, ja nyt hallitus on tuomassa esitystä alennettujen 10 prosentin arvonlisäverokantojen nostamisesta 14 prosenttiin. Suunniteltu korotus iskisi kipeästi kirja-alalle ja samalla lukutaitoa kohentavia tavoitteita vastaan.
-Kun ihmiset jo nyt joutuvat hallituksen leikkausten, veronkorotusten ja nousseiden hintojen vuoksi karsimaan monista menoistaan, jää tulevaisuudessa monen kohdalla kalliimpi kirja entistä useammin kaupan hyllyyn. Myynnin heiketessä yhä useamman kirjailijan toimeentulo on vaarassa, Viitanen jatkaa.
Kirjastot paikkaavat osin tasa-arvoista pääsyä kirjallisuuden pariin, ja nimenomaan painettujen kirjojen lainamäärä yleisistä kirjastoista onkin viime vuonna ollut korkeampi kuin 15 vuoteen. Hallituksen suunnittelema arvonlisäveron korotus laskee kuitenkin myös lainauskorvausta, jota maksetaan teosten tekijöille ilmaisesta kirjastokäytöstä, joten myös tätä kautta hallitus on heikentämässä kulttuurin ja kirjallisuuden elinvoimaa.
-Lainauskorvausta meillä on yritetty nostaa pohjoismaiselle tasolle jo useita vuosia. Eduskunta onkin tehnyt joulukuussa 2021 lausuman lainauskorvauksen korottamisen puolesta, mutta nyt hallituksen toimet vievät asiaa täysin päinvastaiseen suuntaan, Viitanen moittii.
Viitanen huomauttaa, että kaavailtu alv-kannan korotus on ristiriitainen myös hallituksen oman veropolitiikan näkökulmasta: hallituksen lupaaman veropolitiikan piti kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen, mutta kirjojen myyntiä ja tekijänoikeuskorvauksia (ml. lainauskorvauksia) koskeva alv-korotus on täysin tämän toimintaperiaatteen vastainen, sillä se vähentää monesta suunnasta kirjallisuuden tekijöiden kannusteita tehdä omaa työtään ja tulla tällä työllä toimeen.
-Kirjoja ja lainauskorvausta koskevan arvonlisäveron korotuksen vaikutukset saattavat olla monin kerroin tuhoisammat kuin oletettu säästösumma. Lukutaito ja osaaminen, kielen ja kulttuurin elinvoimaisuus sekä kulttuurivienti nivoutuvat kaikki tässä yhteen – kirjallisuuden tekijöiden toimeentulon edellytyksistä huolehtiminen on Suomessa olennaisen tärkeä asia, päättää Viitanen.
Jaa tämä artikkeli