SDP:n Pia Viitanen: Sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelylle vihdoin piste

Ajankohtaista,Ajankohtaista, tiedotteet

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen kiittelee valtiovarainministeriön tänään lausuntokierrokselle lähettämää esitystä, jolla korjataan monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua hillitsevän korkovähennysrajoituksen puutteita.

Valtiovarainministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jolla korjataan monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua hillitsevän korkovähennysrajoituksen puutteita. Lausuntokierros päättyy 14.9. ja hallituksen tavoitteena on antaa esitys eduskunnalle syksyllä siten, että uusi lainsäädäntö saadaan voimaan ensi vuonna.

– Tällä hetkellä korkovähennysrajoituksen niin kutsutun tasevapautuksen puutteet ovat mahdollistaneet voittojen siirron Suomesta verokeitaisiin. Nyt tähän kauan esillä olleeseen ongelmaan on vihdoin löytymässä ratkaisu. Kiitän valtiovarainministeri Saarikkoa asian edistämisestä eduskunnan kannan mukaisesti ja toivon, että lopullinen esitys saadaan eduskuntaan mahdollisimman pian, toteaa valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta toi mietinnössään viime vuonna esiin tarpeen korjata esiin nousseet sääntelyn puutteet. Esimerkiksi kansalaisjärjestö Finnwatch on arvioinut, että Suomi on menettänyt viimeisen kuuden vuoden aikana sähkönsiirtoyhtiöiden Carunan ja Elenian lainsäädännön puutteita hyödyntävien verojärjestelyjen vuoksi 90 miljoonaa euroa verotuloja.

– Samalla kun kansalaisten käyttämän sähkön hinta on noussut ennätyslukemiin, ovat jotkin energiayhtiöt hyötyneet tilanteesta. Laki on taannut jo vuosia varman tuoton myös luonnollisina monopoleina toimiville sähkönsiirtoyhtiöille. On kestämätöntä, että ulkomaisten pääomasijoittajien hallinnoimat yhtiöt ovat voineet välttää maksamasta veroja näistä voitoistaan, huomauttaa Viitanen.

– Nyt kun rahaa tarvitaan muun muassa energianhinnan nousun kompensointiin pienituloisille, on vastuullista sulkea kaikki verotuksen porsaanreiät rahoituksen löytämiseksi, Viitanen korostaa.