
Viime viikolla eduskunta hyväksyi valtiovarainvaliokunnan mietinnön lisätalousarviosta. Asiasta kertovan tiedotteen otsikko kuului: ”Valiokunta kiinnittää erityistä huomiota kulttuurin ja taiteilijoiden tukemiseen”. Tämä on valiokunnaltamme ja sitä kautta koko eduskunnalta merkittävä kannanotto kulttuurin puolesta.
Eikä suotta. Kulttuuri koko kirjossaan vahvistaa henkistä hyvinvointia ja sillä on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se lisää osallisuutta, ja antaa mahdollisuuksia elämyksiin ja myös päästää irti omaa luovuutta.
Valtiovarainvaliokunnan ”näkökulmasta” voi kulttuurin merkitystä valottaa myös talouden näkövikkelistä: se tuo työtä ja elinvoimaa eri alueille. Esimerkiksi taannoinen Pirkanmaan festivaalien selvitys kertoi alan tapahtumien tuovan meille elinvoimaa yli 200 miljoonan euron edestä. Alalle suunnattu tuki maksaa itsensä monin verroin takaisin tulevaisuudessa. Puhumattakaan mahdollisuuksista, mitä koko luovan talouden voimakas kasvu maailmalla tarjoaa suomalaiselle alan osaamiselle.
***
Kulttuurialan henkilöille suunnataan nyt tukea 15 miljoonaa ja elokuva-alalle 5 miljoonaa. Nämä osaltaan auttavat koronan rankasti kurittamaa alaa ja sen tekijöitä.
Tuki tulee tarpeeseen. Se on jatkoa viime vuoden toimiin, joilla kulttuuria ja taidetta tuettiin opetus- ja kulttuuriministeriön kautta 110 miljoonaa. Yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön tukien kanssa tähänastiset tuet alalle ovat yli 200 miljoonaa. Päätöksiä on siis matkan varrella tehty, mutta valitettavasti ne eivät vielä riitä. Jatkoa tarvitaan. Eduskunnasta lähti painavat terveiset; edellytämme ripeitä jatkotoimia.
Kulttuurialalla on useita taiteenlajeja ja monenlaisia toimijoita: teattereita, orkestereita, museoita, erilaisten tapahtumien järjestäjiä, freelancereita, yksinyrittäjiä jne. On taiteilijoita ja niitä, jotka tekevät puitteet. Tarpeita on monimuotoisuuden vuoksi lukuisia. Tarvitaan erilaisia tukimuotoja, ja niin, ettei väliinputoajia tule.
Iso ongelma on epävarmuus. Kukaan ei näe sataprosenttisen varmasti tulevaisuuteen. Kevään koittaessa mietitään, mitä tapahtumia uskaltaa alkaa järjestellä. Valiokunta kiirehti kannanotossaan valmisteilla olevaa ”takuutukea”, jolla korvataan menetyksiä, jos koronan vuoksi kesän tilaisuuksia joudutaan perumaan.
Eduskunta hyväksyi myös sivistys- ja tiedejaostossa valmistelemamme lausuman, jossa edellytetään ratkaisua tekijänoikeuskorvauksen ja työttömyysturvan ongelmaan: nyt tekijänoikeuskorvaus leikkaa työttömyysturvaa, vaikka se ei sitä kartuta. Tämä on merkittävä kannanotto alalle tärkeän asian etenemiseksi.
***
Ajan kuva on virtuaalisuus, joka tuo kulttuurillekin mahdollisuuksia. Kulttuuriseteliä voi tulevaisuudessa käyttää myös virtuaalisiin etätapahtumiin. Tästä on tulossa hallituksen esitys jo lähiaikoina – tärkeä apu vaikeassa tilanteessa, joka vastaa myös tulevaisuuden tarpeisiin.
Tuet auttavat vaikean kauden yli. Lisäksi tulevissa linjanvedoissa ja päätöksissä on turvattava kulttuurin kestävä rahoitus myös tulevaisuudessa.
Toivotaan, että valoa koittaa, ja että pääsemme taas pian ottamaan paljon irti teatterista, hyvistä leffoista, musiikista – tapahtumista, jotka ovat pullollaan kulttuuria eri muodoissaan. Kulttuuri tuo hyvinvointia – se ja sen tekijät tarvitsevat sillan synkän virran yli.
Pia Viitanen
Kansanedustaja
Ex-kulttuuriministeri
Jaa tämä artikkeli