Maailmanluokan mobiilimessuilla

Osallistuin tämän viikon alussa Mobile World Congressiin, joka on eräs tärkeimmistä viestintä- ja informaatioteknologian messuista maailmassa. Messut järjestetään vuosittain Barcelonan valtavassa messukeskuksessa, joka täyttyi ääriään myöten täyteen tuhansilla vierailla, jotka olivat saapuneet tutustumaan uusimpiin viestintäalan suuntiin, laitteisiin ja keksintöihin. Alan huippuyritykset Suomesta ja muualta olivat paikalla osastoineen.

Vierailin paikan päällä heti ensi töikseni tietoturva-asiantuntija Codenomiconin ja tyylikkäitä puhelin- ja tietokoneoheistuotteita valmistavan Gollan osastoilla, jotka todella tekivät vaikutuksen. Team Finlandin osastolla suomalaista huipputeknologiaa oli näytillä suuri määrä. Kävimme tutustumassa siihen yhdessä opetusministeri Krista Kiurun kanssa. Alla onkin kuva käynnistämme.

Myös naapurimaan Ericssonin jalkapallokentän kokoisella osastolla ja suomalaisen NSN:n hieman pienemmällä riitti tutustujia esimerkiki uusiin entistä paljon pienempiin tukiasemiin – kävin itsekin hieman vilkuilemassa heidän uusimpia ideoitaan. myös Nokia ja kiinalainen Huawei esittelivät uutuuksiaan näyttävästi. Nokian android-uutuuspuhelimien ei ole suunnattu vain länsimaihin, vaan myös kehittyviin maihin halutaan tarjota kohtuuhintaisia älypuhelinmalleja.

Tapasin Espanjan teollisuus-, energia- ja turismiministeri José Manuel Soria Lopezin delegaatioineen. Keskustelimme hänen kanssaan Suomen ja Espanjan viestintäpolitiikan yhteistyöstä, 4G-projekteista ja taajuuskysymyksistä. Suomella ja Espanjalla on tahoillaan paljon samantyyppisiä hankkeita. Espanja on edelleen eräs merkittävimmistä Euroopan valtioista, vaikka taloudessa heillä on mennytkin viime vuoden hieman heikosti. Suunta on siellä kuitenkin nyt selvästi parempaan.

Sain myös tavata läheisen kollegani, venäläisministeri Nikolai Nikiforovin. Maidemme välinen viestintäyhteistyö ulottuu jo vuosikymmenten päähän. Yhä enemmän kuitenkin vuosikymmenet eivät suuntaudu vain menneisyyteen, vaan myös tulevaisuudessa on tiedossa huikeita edistysaskeleita. Tietoyhteyksiä rakentamalla muun muassa Itämerellä ja ehkä myös Koillisväylällä sekä datakeskuksia rakentamalla Suomi on asettautumassa Euroopan tietoliikenteen pääkallonpaikalle. Tätä aion pitää esillä myös jatkossa.

Espanjan jo hieman keväisestä säästä en saanut pitkään nauttia, mutta matkalta tarttui mukaan suuri määrä uusia kontakteja ja ideoita, joista on varmasti hyötyä meille Suomessa!

Opetusministeri Krista Kiurun seurassa NSN:n messuosastolla
Opetusministeri Krista Kiurun seurassa NSN:n messuosastolla

Kommentit

Jätä kommentti