Ankka-jupakka

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla ministeri Sirkka-Liisa Anttila kielsi ainakin kolmesti esittäneensä ympäristöministeriön lakkauttamista. Kuulijalle ei jäänyt epäselväksi, että viime päivät ministeri oli viettänyt Espanjassa – kaikki muu sitten jäi sitäkin epäselvemmäksi.

Viime sunnuntaina 30.5. ministeri Anttila esitti Keskustan omassa verkkolehti Apilassa, että maatalous- ja ympäristöministeriö yhdistettäisiin. Tästä alkoi samana päivänä mediassa vilkas keskustelu, jossa SDP etunenässä tyrmäsi ministerin kaavailut sulauttaa ympäristöministeriö maatalousministeriöön: käytännössä siis lakkauttaa itsenäinen ympäristöministeriö.

Ministeri ei tästä keskustelusta sitten tiennyt mitään, kun ei asiaa korjannut?

Seuraavana päivänä 31.5. edelleen Keskustan oma Verkkolehti Apila uutisoi ”MTK kannattaa Anttilan linjausta”. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja kertoo kannattavansa ”maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) esitystä maatalous- ja ympäristöministeriön yhdistämisestä”.

Ja taas ministeri ei tiedä tästä mitään?

Seuraavaksi Verkko-Apila uutisoi 2.6.: ”Sirkka-Liisa Anttilan ministeriöesitys ei innosta”.

Eikä ministeri vieläkään tiedä asiasta mitään, vaikka lehti kirjoittaa, ettei ”Sirkka-Liisa Anttilan vaatimus sulauttaa ympäristöministeriö osaksi maa- ja metsätalousministeriötä saa kannatusta”.

Tiedän, että Espanja on kaukana, mutta olin kuvitellut, että tietotekniikan aikakautena tällaiset keskustelut kiirisivät edes jotenkin sinnekin asti ministerin tietoon.

Mutta ei kun ei. Pääministeri julisti koko keskustelun ”uutis-Ankaksi”. Aika monta päivää on tuo ankka Keskustan verkkolehdessä uiskennellut.

Keskustassa on nyt sitten paitsi Joutsen-jupakka, myös Ankka-jupakka.

Anttilan Uutis-Ankkaa ei edes Joutsen Media huomannut korjata.

***

Kyselytunnilla tosin kuultiin yksi ankka ihan livenäkin. Keskustan Antti Rantakangas toisti taas samat teesinsä, jotka hän on jo ennenkin tuonut esiin. Mm. 18.12. eduskunnassa hän toivoi ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdistämistä ja halusi arvioida keskushallintoa ”myöskin luonnonvarojen tehokkaan hyödyntämisen näkökulmasta”.

Olivatko nämä Keskustan varapuheenjohtajan salipuheet ankkoja siis jo syntyessään?

***

Sinänsä Keskustan nuiva suhtautuminen ympäristöministeriöön ei ole historiatonta. Kun ympäristöministeriö perustettiin vuonna 1982, äänesti Keskusta hallituspuolueena vastaan.

Aikanaan, kun keskushallintokomitea vuonna 1976 esitti ympäristöministeriön perustamista, vastusti maa- ja metsätalousministeriö tätä jyrkästi. Ministeriön mielestä ehdotus ympäristöministeriöstä oli ”kummallinen, omalaatuinen, täysin asiaton, hämärä ja keinotekoinen”.

Tuolloin 70-luvulla maatalousministeriö esitti itseään myös ympäristöasioista vastaavaksi superministeriöksi. Eli sitä samaa, kun ministeri nyt yli 30 vuotta myöhemmin ”modernisti” esittää.

Kommentit

  1. Eipä tuosta juuri muuta tule mieleen kuin se, että Keskusta pelaa itsensä nurkkaan joka asiassa ja ampuu omaan maaliin aina kun se on mahdollista. Unohtaminen ja tietämättömyys ovat ainoat asiat, jotka Keskusta hallitsee. Vängällä tämä kehitys johtaa Keskustan vaalitappioon ja vaalien jälkeen sinipunahallitukseen. Ainoa mahdollisuus Suomen kannalta selvitä tilanteesta mahdollisimman vähin vaurioin on, että SDP saavuttaa suurimman puolueen aseman. Lirissä ollaan sittenkin, sillä nykyhallitus on onnistunut vain velkaantumisessa. Olemme jo rotkon reunalla ja kysymys on vain siitä, miten syöksytä vältytään.

    Se on klassinen tilanne. Porvarit ajavat maan kuilun partaalle ja kansa valitsee vaaleissa demarit pelastajiksi. Mehän teemme sen jälleen kerran, eikä ollenkaan hassumpi tavoite ja asema olla maan talouden ja ihmisten tasapuolisen toimeentulon pelastaja ja takaaja.

Jätä kommentti