Asiaa tikusta, jota ei ole

Tänään Ylen aamu-uutiset kerotoivat, että SDP olisi muuttamassa kantaansa vesivoimasta suhteessa uusien altaiden rakentamiseen – että olisimme rakentamisen hyväksymässä.

Uutinen oli kyhätty kokoon Liisa Jaakonsaaren tulkinnoista SDP:n valmisteilla olevan ympäristö- ja ilmasto-ohjelman kirjauksista.

Ohjelmassa todetaan, ettei mitään päästötöntä enenrgiamuotoa tule sulkea pois keinovalikoimasta, kun tulevaisuuden energiavaihtoehdoista päätetään. Kirjaus on käytännössä sama, minkä myös eduskunta yksimielisesti viime kaudella kannakseen kirjasi ilmastoselontekoa käsitellessään ja vastaa myös SDP:n aiempia kantoja.

Ei siis mitään uutta tai radikaalia tässä kannassa. SDP ei ole muuttanut tai muuttamassa kantaansa uusien altaiden rakentamisesta. Vastustamme uusien altaiden rakentamista, eikä hallitus tule saamaan tukeamme Vuotoksen altaan rakentamiselle, vaikka sen toisivatkin eduskuntaan. Mitä tulee vesivoimaan yleisesti, voi sen käyttöä lisätä nostamalla tehoja olemassa olevissa laitoksissa. Tämä on mahdollista uuden teknologian avulla.

Mutta kummasti näköjään erilaisten tulkintojen kautta nykyisin yritetään tehdä tikustakin asiaa – ja tässä tapauksessa ei ole kaiken kukkuraksi edes sitä tikkua!

Mutta mitä tulee uusiin avauksiin, niin niitä toki löytyy SDP:n politiikasta tältäkin saralta. Vaihtoehtobudjetissamme esitimme mm. Windfall-veroa, minkä avulla leikataan sitä voimalaitosten saamaa ”ansiotonta arvonnousua”, mikä syntyy päästökaupan seurauksena.

Varovaistenkin arvioiden mukaan tällä voitaisiin kerätä yhteiseen kassaan noin kolmisensataa miljoonaa. Tätä voisi sitten edelleen ohjata uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen, ympäristöteknologian kehittelyyn ja vaikkapa joukoliikenneinvestointeihin. Ja sitähän rahaa tänä päivänä tarvitaan tosi kipeästi.

Olen viime aikoina todella ihmetellyt, miksei hallitukselta löydy megaluokan ilmastohaasteen edessä riittävästi rahaa mm. raideliikenteen tukemiseen tai vaikkapa suurten kaupunkien joukkoliikennetukeen. Tähän joukkoliikenteeseenkin liittyen SDPllä on ollut uusia avauksia. Olemme esittäneet, että joukkoliikenne tehtäisiin maksuttomaksi alle 16 vuotiaille. Hyvä.

PS: Nyt kun päivän mittaan olen seuraanut hallituspuolueiden kantoja Vuotoksen suhteen, niin ei voi taas kuin ihmetellä sen puokkoilevaa linjaa. Mitä mieltä hallituksessa ollaan, siitä ei ota kukaan selvää. Päivällä Keskustan Korhonen ja ministeri Vehviläinen jo kovasti Vuotoksen rakentamista taas esittivät, ja samaan aikaan Vihreät sitä taas yrittivät tyrmätä.

Olen ennenkin ihmetellyt Vihreiden laimeaa ympäristöroolia hallituspuolueena. Kuinka se voi sallia tälläisen asioiden veivaamisen kumppaniensa taholta. Annetaanko Vihreissä lopulta vain mennä ja tuleeko hallitus Keskustan ja Kokoomuksen voimin tuomaan Vuotos-esityksen eduskuntaan? Eli antavatko vihreät tässäkin periksi, koska viime aikoina heillä on ollut niin valtakunnan kuin kunnallisellakin tasolla ollut kova hinku vaikka hampaat irvessä tehdä yhteistyötä oikeistopuolueiden kanssa. Tätä valtapolitiikkaa he ovat sitten valitettavasti joutuneet tekemään aikalailla arvojensa kustannuksella. Esimerkiksi Tampereella viime keskiviikkona valtuustossa äänestetimme siitä ,tulisiko Hämeenkadun olla tulevaisuudessa joukkoliikennekatu. Sitä me Demarit esitimme, mutta Vihreät äänestivät vastaan Kokoomus ja porvaririntamassa. Tälläistäkin ollaan siis nähty: ennen kuin kukko on kiekunut kolmesti, ovat Vihreät jo unohtaneet perinteiset arvonsa.

SDP:ssä tietty toivomme, että hallitus ei Vuotoksen rakentamispäätöstä eduskuntaan toisi: tässä nähdään vielä mielenkiintoinen vääntö lähitulevaisuudessa hallituspuolueiden kesken. Mutta ihan oikeasti: asian vatvominen suuntaan ja toiseen saisi hallituksessa jo loppua. Nyt ovat kyseessä isot luontoarvot.

Kommentit

Jätä kommentti