Eduskunnan enemmistön päätös lisää perheiden ja lasten keskinäistä eriarvoisuutta

Lapsille kuuluvaa päivähoito-oikeutta rajataan. Tämä on lyhytnäköinen ja huono päätös, sillä asiantuntijoiden mukaan yksi varhaiskasvatukseen sijoitettu euro tuottaa 7 euroa takaisin.

Eduskunnan enemmistön päätös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta tarkoittaa sitä, että lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa silloin, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Päivähoito-oikeuden rajaamista kannattivat kaikki hallituspuolueet sekä oppositiopuolue kristillisdemokraatit. Muut oppositiopuolueiden edustajat äänestivät demareiden lailla rajaamista vastaan.

En pidä järkevänä ryhmäkokojen kasvattamista, jota maan hallitus nyt ajaa. SDP:ssä emme tätä hyväksy ja omassa vaihtoehtobudjetissamme eduskunnassa olemme esittäneet ryhmäkokojen kasvattamisen peruuttamista. Olemme esittäneet määrärahaa, jolla hallituksen leikkaus ryhmäkokoihin peruutetaan. Tästä jätettiin eduskuntaryhmämme toimesta myös aloite. Valitettavasti hallitus ei halunnut järkiperusteluja kuunnella.

Varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen käytännön seuraukset tulevat jatkossa vaihtelemaan ratkaisevasti sen mukaan, miten 20 tunnin varhaiskasvatusoikeutta toteutetaan eri kunnissa. Jo nyt tiedetään, että osa kuntia ei tule rajausta toteuttamaan ja osassa kuntia oikeutta rajataan hyvinkin tiukasti. Näin ollen yhdenvertaisuus eri kunnissa asuvien lasten ja perheiden välillä vaarantuu. Muutos tulee lisäämään lasten keskinäistä eriarvoisuutta ja kärsijöinä ovat erityisesti tukea tarvitsevat, heikommassa asemassa olevat lapset.  Ikävä päätös eduskunnassa

Olen iloinen siitä, ettei Tampereella ryhmäkokoja tulla varhaiskasvatuksessa rajaamaan. Tämä on tosi hyvä ja myönteinen asia. Jo aiemmin valtuustoryhmämme linjasi, ettemme hyväksy ryhmäkokojen kasvattamista.

Samoin Tampereella päätettiin, ettei oikeutta subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen rajoiteta. Tämä päätös syntyi tosi tiukan äänestyksen jälkeen. Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät olivat rajaamista vastaan ja se kanta voitti. Miten muissa kunnissa tullaan asiaa linjaamaan jää nähtäväksi.

 

Kommentit

Jätä kommentti