Festina lente

Niin on hallitus taas viime viikonloppuna julkaissut elvytyspakettia ja riidellyt keskenään – tällä kertaa Häkämiehen lausunto Stubbin tukemisesta EU:n ulkoministeriksi nosti pääministerin takajaloilleen.

Varmasti tässä nyt pyrkivät hallituspuolueet nostamaan profiiliaan – erityisesti Keskustahan on pakotettu yrittämään näyttää kaapin paikkaa jo ihan puolueen sisäisistäkin paineista johtuen. Mutta näin opposition näkökulmasta katsottuna ihmetyttää, mikä on jatkuvasti keskenään rähisevän hallituksen toimintakyky näinä taloudellisina kriisiaikoina. Ei kovin vakuuttavalta näytä.

Nythän pitäisi kaikki toimintatarmo keskittää työllisyyden turvaamiseen ja talouden elvyttämiseen, mutta tuota tarmoa tässä tuntuu kuluvan jatkuvaan tukkanuottasilla oloon. Milloin on kukakin ministeri suivaantunut toiselle ja niin edelleen.

Uskomattomin näytelmän osa koettiin tässä taannoin, kun valtiovarainministeri 10.1. lehtihaastattelussa laittoi valtion rahoja ilmaan ilman tuon kummempia pohdintoja lupaamalla miljardipotin työnantajien kela-maksun poistoon. Harvoin on näin höveliä lupausta näin isoista summista löytynyt näin yksipuolisesti.

Ja täyttyihän ko. lupaus sitten perjantain elvytyspaketin yhteydessä. Näin löytyi rahaa elinkeinoelämän tukemiseen miljardipotti, kun samaan aikaan ns. SATA-komitean ehdotukset pienituloisimpien ihmisten auttamiseksi jäivät suurelta osin ilmaan. Toteutetaan näitä uudistuksia tässä sitten muutaman vaalikauden aikana, jos rahaa löytyy, totesi ministeri Hyssälä ensi kommenteissaan SATA-komitean työhön.

Jotenkin vaan tulee mieleen vanha roomalaisten sanonta ”festina lente”, kiiruhda hitaasti, kun katsoo näitä hallituksen toimia pienituloisimpien ihmisten auttamiseksi.

Jotainhan perjantaina silti tällekin saralle luvattiin: takuueläke ja mm. lapsilisän sitominen indeksiin toteutetaan kyllä – peräti 1.3.2011!!! Aivan: 1.3.2011 löytyy jalosti rahaa näihin tarkoituksiin. Ja kuinka ollakaan – juuri eduskuntavaalien alla. Mutta ei kai sentään ”sosiaaliselle” hallituksellemme tulisi mieleen jättää pienituloisia ihmisiä vain vaalitäkyjen varaan! Eli vielä odotetaan pari vuotta kiltisti näitä toimia. Ja monia muita pienituloisia koskevia toimia odotellaankin sitten vielä pitempään.

Eli se näistä hallituksen arvovalinnoista. Viime eduskuntavaalien alla Kokoomus kertoi, että heille hallitukseen menon kynnyskysymys olisi lapsilisien sitominen indeksiin. Arvasikohan äänestäjä tuolloin, että Kokoomus ehtii olla hallituksessa koko kauden, neljä vuotta, ennen kun tämä kynnyskysymys sitten toteutetaan. Kätevää, sama teema kaksissa vaaleissa! Festina lente, sanoi Kokoomus, kun kynnyskysymyksiä asetteli.

Loppukevennyksen väännän sinänsä vakavasta asiasta – mutta kuitenkin. Huomasin nimittäin, että oikeus oli päättänyt, että europarlamentaarikko Hannu Takkulan kotipaikka ei ole Rovaniemi, vaan Turku. Takkula aikoo valittaa päätöksestä. Varjele, niin kyllä valittaisin minäkin. Voisiko surkeampaa kohtaloa olla, kun tulla ihan oikeuden päätöksellä määriteltyä turkulaiseksi!!!!

Kommentit

Jätä kommentti