Harkimo resiinassa

Kansanedustaja Hallis Harkimo on tehnyt lakialoitteen, jossa työmarkkinajärjestöjä velvoitetaan julkistamaan tilinpäätöksensä.

Harkimon aloite kertoo lähinnä jälkijunassa ellei peräti resiinalla  kulkemisesta. Aloite kertoo pahasti puutteellisesta nykylainsäädännön tuntemuksesta. Vuonna 2015 säädetty kirjanpitolain muutos nimittäin velvoittaa kaikkia yhteisöjä, jotka ovat taloudellisesti merkittäviä, toimittamaan tilinpäätöksensä kaupparekisteriin. Tämä tarkoittaa kaikkia yhdistyksiä ja säätiöitä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee mm. yhdistyksiä, joilla on 50 työntekijää, taseen loppusumma 6 miljoonaa tai liikevaihto 12 miljoonaa euroa. On vaikea nähdä perusteita sille, että avoimuusvelvoite olisi erilainen työmarkkinajärjestöille kuin mitä se on vastaavansuuruisissa muissa taloudellista valtaa käyttävissä yhdistyksissä tai säätiöissä.

Harkimon silmät yltävät lähinnä palkansaajajärjestöjen tarkkailuun, vaikka häntä lähempänä löytyy jo taloudellisesti merkittäviä urheilujärjestöjä ja säätiöitä. Eiköhän pidetä säännöt samoina kaikille, eikä erilaisena sen mukaan kenestä sattuu tykkäämään ja kenestä ei.

Pia Viitanen

Kansanedustaja sdp

Valtiovarainvaliokunnan ja verojaoston jäsen

Kommentit

Jätä kommentti