Hei, me neuvotellaan

Hallitus päätti nostaa suomalaisten eläkeikää parilla vuodella neuvottelemalla sitä ennen asiasta demokraattisesti itse itsensä kanssa.

Tänään pääsimme kurkistamaan lisää tämän sopimusyhteiskunnan kukkasen syntyhistoriaan: pääministeri Vanhaselle syntyi Rukan hangen keskellä vuosisadan oivallus: ”Meidän täytyy nyt näyttää suuntaa!”. Heureka. Ihanko tällaisen oivalluksen pääministeri Rukan hangilla sai? Mitenköhän ne pärjäävät sellaisissa maissa, joissa ei näitä hankia ole ajattelun inspiraation lähteinä?

Oivalluksen johtopäätösosio ei sitten noin nerokas ollutkaan. Sen seurauksena pääministeri neuvotteli demokraattisesti itse itsensä kanssa ja oivalsi, että nyt täytyy nostaa palkansaajien eläkeikää parilla vuodella, emmehän me muuten millään pystyisi maksamaan hallituksen mm. suurituloisille, metsänomistajille, peltomaan myyjille ja kauppojen tuotantoketjuihin suunnattuja miljardien pysyviä veronkevennyksiä.

Ja ei kun vain pääministeri soittamaan kansallisen työväenpuolueen Jyrki Kataiselle, joka saman tien päätti, että hallituskauden saldona annettakoon sairaanhoitajille tasa-arvotupon sijaan pari vuotta myöhempi eläkeikä.

Sen verran pääministeri tulevaisuutta ennakoi, että päätti heittää tältäkin osin roskiin hallituksen oman hallitusohjelman. Sinne kun oli tullut pari vuotta sitten ilmeisesti vahingossa kirjattua työelämän normaalit pelisäännöt: eli että isot työmarkkinoita tai eläkejärjestelmiä koskevat ratkaisut tehdään yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa. Eihän tässä tilanteessa nyt niiden kanssa sopisi neuvotella, kun nehän kuitenkin vastustaisivat pääministerin ja Kataisen demokraattisesti keskenään sopimaa eläkeleikkausta.

Ja näin sitten saimme tiistaina kuulla, että hallitus on itse itsensä kanssa neuvotellen päättänyt ystävällisesti ilmoittaa palkansaajille, että eläkkeitäsi leikataan. Mutta ei se mitään, jaksa silti motivoituneena työelämässä!

Neuvotteleminen demokraattisesti itse itsensä kanssa on ihan mukavaa. Nyt ymmärränkin, miksi työväenpuolue kansallinen kokoomus viime kunnallisvaalien alla luotti sirppiin ja vasaraan.

Kommentit

Jätä kommentti