Idän lohikäärmettä kohtaamassa

Viikot laukkaavat vauhdilla ja vastaan tulee haasteita jos jonkinnäköisiä. Syksyn kansainvälisesti ehkä merkittävin projekti omalta osaltani oli matka Kiinaan pari viikkoa takaperin. Kiinaksi maan nimi on valtakunta kaiken keskellä ja siihen asemaan se onkin tosiaan palaamassa. Kiinan sisällä taas on monta Suomen kokoista keskusta. Itse vierailin Pekingissä, Shanghaissa ja Shenzenissä mukanani laaja yritysvaltuuskunta. Joukossa oli edustajia niin rakennus- kuin ICT-sektoreilta. Matkan tarkoituksena oli avata ovia maiden väliselle yhteistyölle. Tässä onnistuttiin mainiosti.Matka poiki myös ympäristöministeriön näkökulmasta jatkotoimia. Sovin matkani aikana, että allekirjoitamme ensi vuonna Suomen ja Kiinan välillä kaksi yhteistyösopimusta niin maankäytöstä kuin kaupunkikehityksestä vastaavien ministeriöiden kanssa. Matkalla sovittiin myös, että suomalaisten yritysten kanssa ryhdytään suunnittelemaan älykäs kaupunki –teeman pilottia muutaman kiinalaiskaupungin kanssa.

Kiinassa oli käynnissä KKP:n puoluekokous, joka tietysti varasi paljon keskeisten toimijoiden aikaa. Aivan matkan alussa tapasin Kiinan teollisuus- ja informaatioteknologiavaraministeri Liu Lihuan. Allekirjoitimme Suomen ja Kiinan välisen yhteistyösopimuksen. On mahdollista, että tämän myötä käynnistetään hyvinkin pitkälle meneviä hankkeita. Erityisen kiinnostuneita yhteistyöstä kiinalaiset olivat esimerkiksi opiskelijavaihtoa koskien. Suomen koulutusosaaminen kiinnostaa siis ympäri maailman. Tämä onkin suomalaisen hyvinvointivaltion kruununjalokiviä, jota ei pidä häpeillä.

20131111 Kiina1Myös muuta yhteistyötä virittelimme eri kansainvälisissä järjestöissä toimimiseksi. Viestintäosaamisemme tietoturvan ja viestinverkkojen osalta on kysyttyä tavaraa Kiinassa. Suomi on vahvasti luomassa yhteyksiä Euroopan ja Kiinan sekä sitä myöten koko Kaukoidän välille. Koillisväylän avautuessa Siperian pohjoispuolella syntyy aivan uusia liikennemahdollisuuksia sekä tavaroiden että tiedon kuljettamiseen mantereiden välillä. Suomen ja Saksan välinen merikaapeli on osa tätä kokonaisuutta ja se eteneekin hyvää vauhtia.

Matkalla keskusteltiin myös ”Kiinan Googlen”, Baidun, kanssa siitä, olisiko yritys kiinnostunut tulemaan Suomeen ja Euroopan markkinoille. Tällä hetkellä Baidu toimii Kiinan lisäksi yhteensä kahdeksassa muussa maassa. Se tarjoaa kymmeniä eri palveluja, kuten hakukone-, yhteisö- ja karttatoimintoja. Baidu on Kiinassa hakukoneiden markkinajohtaja ja sitä käyttää noin 700 miljoonaa ihmistä. Mistään pikkufirmasta ei siis ole kysymys.

Vierailimme viestintäteknologiayritys Huawein pääkonttorilla Shenzenissä. Tutustuimme yrityksen toimintaan sekä sen esittelemään visioon tulevaisuuden langattomasta viestinnästä. Huaweillä on vahva markkina-asema, kasvupotentiaalia ja tavoitteet korkealla. Yritys toimii Suomessakin ja olen toivonut, että he investoisivat nykyistä vahvemminkin maahamme, joka on Euroopan mittapuulla viestintäteknologian kärkimaita.

Matkan päätteeksi pääsin osallistumaan massiiviseen China Hi-Tech Fair –tapahtumaan. Käytin tilaisuudessa ministeri ”Vittasena” puheenvuoron, jossa painotin maidemme ja maanosiemme välisen yhteistyön tärkeyttä. Messuilla sain tavata myös Kiinan varapääministerin, joka on korkea päättäjä kiinalaisessa hierarkiassa. Viikon keikka useassa kaupungissa siirtymisineen on toki raskas, mutta matkalla saa valtavasti uutta tietoa. Minulle on kunnia päästä edustamaan Suomea ja suomalaisia niin bittien ja betonin valtakunnaksi osoittautuneessa Kiinassa kuin muualla maailmalla.

China High Tech Fair

Kommentit

Jätä kommentti