Iskikö Vanhaseen ”vauvakuume”?

Joskus tamperelainenkin lukee Turun Sanomia – uskokaa tai älkää. Perjantain numerossa pääministeri Matti Vanhasen kirjoitus iski silmään. Siinä itse pääministeri päivänpolitikoi ja käy rajusti SDP:n budjettikritiikin kimppuun.

Tyylilajiksi Vanhanen on valinnut mäkihypystäkin tutun vee-tyylin. Tässä tapauksessa se voisi tarkoittaa esimerkiksi Vääristelyä. Hän kertoo ylpeästi, miten tämän hallituksen toimesta suureen osaan kansaneläkkeistä tulee tämän hallituksen toimesta 40 euron korotus, mihin tietenkään edellinen hallitus, jossa iso paha susi SDP oli, ei pystytty. Pääministeri unohtaa sujuvasti, että juuri edellisen hallituksen aikana tehtiin päätös tuon korotuksen toisesta puolikkaasta, 20 eurosta.

Muullakaan kritiikillä ei juuri ole tekemistä tosiasioiden kanssa, ellei sitten Matti Vanhanen itse ole ihan tosissaan sitä mieltä, ettei Matti Vanhasen ykköshallitus tehnyt mitään oikeaa tai hyvää.

Minusta pääministerillä on oikeus ja tietenkin velvollisuuskin puolustaa omaa budjettiesitystään – tai tässä tapauksessa ministeri Kataisen sellaista. Mutta tyylilajista voidaankin sitten olla montaa mieltä. Jotenkin pääministerille sopisi tietty arvokkuus, jossa ystävällisesti murahdellen asetuttaisiin päivänpoliittisen räksytyksen yläpuolelle. Tämän sijaan pääministeri valitettavasti nyt valitsi tämän vähän ”pikkupoikamaisemman” otteen: haukutaan vastustaja lyttyyn näyttämällä pitkää nenää: ”lällälläää, meillä on parempi budjetti kuin teillä”. Mikä ihmeen ”vauvakuume” pääministeriin oikein on iskenyt, kun näin vauvamainen ote kritiikissä on?

Noin muuten varmasti me demarit tulemme syksyn aikana haastamaan pääministerin asialliseen keskusteluun siitä, kumman politiikka on sosiaalisesti tai ekologisesti viisaampaa ja vastuullisempaa. Nollamaksuluokan poisto päivähoidosta, terveyskeskus- ja päivähoitomaksujen korotukset, kunnallisten palveluiden rahoituksen jättäminen hunningolle, perintöveron poisto varakkaimmilta yritysvarallisuuden ja maa- ja metsätilojen omistajilta tai ympäristöjärjestöjen avustusten leikkaaminen eivät anna kovin vakuuttavaa kuvaa hallituksesta tässä suhteessa.

Kommentit

Jätä kommentti