Johan on markkinat

Johan on markkinat! Viime aikoina olemme taas tapaus Irlannin yhteydessä nähneet ”taidonnäytteitä” siitä, mitä kontrolloimattomat markkinavoimat pahimmillaan voivat saavuttaa. Jos uskoo Suomen valtiovarainministerin puheita, voi vain ihmetellä, miten tapaus Irlanti on ylipäätään mahdollinen, julistihan Jyrki Katainen viime keväänä Kreikka-päätöksen yhteydessä ottaneensa ”niskalenkin” markkinavoimista.

Minkä lajin ”niskalenkistä” mahtoi olla kyse – baletinko?

***

Kreikka-päätöksen yhteydessä SDP:ssä sanoimme, ettei voi olla niin, että tässä systeemissä voitot kääräistään harvojen taskuun ja tappiosta maksaa ja riskin kantaa aina tukalan paikan tulleen se tavallinen veronmaksaja. Emme hyväksyneet ratkaisua, johon ei kuulunut toimia pankkien saattamisesta vastuuseen, ei takuita lainoille tai sitoumuksia saada aikaan rahoitusmarkkinavero. Palkaksi tästä tuolloin saimme hivenen ”räyhäisät” haukut valtiovarainministeriltä.

Ja räyhäpäällä oli tuolloin myös Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Timo Kallikin, joka kerkisi jo sulkea SDP:n seuraavan hallituksen ulkopuolelle, kun vaadimme markkinavoimia kuriin. SDP olisi hänen mukaansa anteeksipyynnön velkaa moisesta ”populismista”.

On myönteistä, että ainakin puheissaan ministeri Katainen on muuttanut suuntaa nyt itsekin korostaen näitä samoja seikkoja, kun SDP:kin. Ja Keskustaltakin saimme vaateillemme tukea viikonloppuna varapuheenjohtajatasolta: Irlannin on nostettava matalaa yritysverokantaansa. Tätähän SDP on vaatinut ja kysynyt hallitukselta jo useasti. Tavatontahan se olisi, että kohtuullisen korkeasti verotetut suomalaiset rahoittaisivat Irlantia, joka harrastaa verokilpailua huippualhaisella yritysverolla.

Hienoa, että Keskustan varapuheenjohtaja tukee ajatuksiamme. Ja tuskin enää ryhmäjohtaja Kallikaan, nyt jo keväästä useamman yön yli nukuttuaan, haluaa sulkea niin SDP:tä kuin omaakaan puoluettaan tulevan hallituksen ulkopuolelle vain siksi, että rahan lappaamiselle vaaditaan ehtoja.

***

Ilman rahoitusjärjestelmän isoa muutosta ja pankkien ja sijoittajien vastuun toteuttamista tullaan näkemään rahoituskriisi toisensa perään, jossa kipataan veronmaksajien rahaa rekkalasteittain paikkaamaan holtitonta meininkiä.

Hyvä, että tiukkoja kantoja nyt hallitukselta löytyy, nyt tarvitaan vielä tiukkoja tekoja. Toivottavasti Jyrki Katainen ei tuo eduskuntaan lopulta pakettia, jossa pankkien vastuusta, vakuuksista tai rahoitusmarkkinoiden säätelystä verotuksen keinoin ei näy jälkeäkään.

Paikka olisi oikealle niskalenkille.

Kommentit

Jätä kommentti