Karva karvalta

Nyt on sitten alkanut vaihe, jolloin uusi porvarihallitus näyttää porvarikarvansa karva karvalta. Esimakua saatiin hallitusohjelmasta, jossa ideologisista valinnoista kertoi päätös vapauttaa yritys-, maa- ja metsävarallisuus perintöverosta. Tähän julkisuus tarttui vahvasti. Moni vero-oikeuden asiantuntija ja poliittinen kolumnisti sanoi asian suoraan: tällä luodaan uusi verovapaa aateliluokka, jossa syntyminen varakkaaseen sukuun oikeuttaa verottomuuteen. Juuri näin.

Seuraavan karvan paljastus tärähti keskiviikon kehysriihen jälkeen: päivähoidosta poistetaan nollamaksuluokka, joka tarkoittaa useamman kymmenen euron maksua kaikkien köyhimmille lapsiperheille. Esimerkiksi yksinhuoltajat, pätkätyöläiset ja opiskelijat kärsivät rajusti – tosiasiassa pahimmillaan köyhiltä viedään tässä oikeus koko päivähoitoon.

Karva karvalta tämä nyt alkaa sitten näkyä. Kun karvoja paljastuu tarpeeksi, nähdään koko porvarillinen turkki, joka ei enää olekaan valkoinen ja pehmeä, vaan kova ja karkea ainakin pieniosaisille.

Minua ihan oikeasti todella karmii, jo aiotut uudistukset lopulta kehdataan toteuttaa. Ainakin jos on uskominen Kokoomuksen valtiovarainministeriin, puheenjohtaja Kataiseen, niin näin tulee käymään. Samoin keskustan pääministeri Matti Vanhanen tuntuu maksut kuittaavan, vaikka vähän silotteleekin. Tämä vie pohjaa luottaa monen keskustan kansanedustajan kritiikin lopulliseen voimaan – pääministerin siunaus on iso asia.

Kokoomus siis puhuu köyhien lapsiperheiden maksun puolesta. Keskustan pääministerikin myötäilee. Vihreät ovat kriittisiä. Mutta ovat kehyksen hyväksyneet. Nyt jos koska Vihreiden täytyisi vahvasti sanoutua irti päätöksestä. Ja kieltäytyä missään muodossa olemasta mukana sen toteuttamisessa.

Eivät kai Vihreät ihan oikeasti voi olla mukana hallituksessa, joka rakentaa ydinvoimaa, luopuu kunnianhimoisista kehitysyhteistyötavoitteista, lykkää keskeisten raideliikenneratkaisujen toteuttamista, vesittää kehysriihessä ilmastotavoitteensa ja vielä jättikokoisena pisteenä iin päälle poistaa nollamaksuluokan päivähoidosta eli huonontaa kaikkien pienituloisimmissa perheissä elävien lasten asemaa? Ei kai mikään valta voi olla niin rakas?

Haloo Vihreät – haloo Keskustan kriittiset kansanedustajat! Eikö nyt pidä ottaa nopeasti tilanne haltuun ja todeta, että kehyspäätös on iso virhe. Vielä sen kerkiää peruuttamaan, mitään ei olla vielä tehty. Ei sittenkään, vaikka valtiovarainministeri Katainen jo osoittikin täydellistä piittaamattomuutta kertomalla muutaman kymmenen euron maksun olevan lähinnä vain sellainen ”ruokamaksu”. Juuri tämä asenne kuvaa hurjalla tavalla vieraantumisen normaalista arjesta ja kaikkein köyhimpien ihmisten tilanteesta. Se kaksi- tai kolmekymppinenkin on iso raha ja iso huononnus tilanteessa, jossa raha on tiukalla. Tämäkö pienituloisen opiskelijaäidin ”Toivo” nyt sitten oli?

Kauhulla odotan porvarihallituksen seuraavaa karvanpaljastusta.

Kommentit

Jätä kommentti