Kerrankin kannattaisi kilpailuttaa

Tänään on hieno päivä, olemmehan nähneet ison palan historiaa ja Barack Obaman nousun Yhdysvaltain presidentiksi. Jes. Varmasti näemme sosiaalisesti oikeudenmukaisemman ja ympäristön kannalta vastuullisemman presidentin – hyvä, sillä mikään muu linja ei olisi kestävä enää tänä päivänä.

No, näissä vaaleissa sentään kävi niin kuin toivoin – kotimaan mittelöiden tuloksista kun me demarit emme ole viime aikoina saaneet kauheasti syytä henkseleitä paukutella.

Toki kunnallisvaaleissa oli hienoa, että oma äänimääräni oli upea, siitä on syytä olla todella kiitollinen – yli 2300 ääntä, kuusi sataa enemmän kuin viime kunnallisvaaleissa, on hieno tulos. Siispä todella iso kiitos kaikille minulle luottamuksensa antaneille.

***

Mutta nämä vaalien jälkeiset mainingit meillä Tampereella kyllä todella kovasti ihmetyttävät. Meillähän on ollut kyseessä samalla pormestarivaali, joka tekee asetelmasta aivan ainutlaatuisen.

Hanna Tainio, SDP:n ehdokas, pärjäsi hienosti, SDP taas koki tappion. Mutta toisin kun valtakunnallisesti, Tampereella myös Kokoomus hävisi: tämä poikkeaa täysin Kokoomuksen valtakunnallisesta tuloksesta, jossa Kokoomus voitti.

Näin ollen ei pitäisi olla mitään erityistä syytä automaattisesti lähteä siitä, että Timo P. Nieminen jatkaisi pormestarina. Tätä ei vaalin tulos mitenkään erityisesti tue. Vaikka Kokoomus on isoin ryhmä, myös se menetti paikkojaan. Sekä SDP että Kokoomus hävisivät Tampereella. Kun ennen vaaleja Hanna ehdotti Kokoomukselle sopimista, että isoin ryhmä saa pormestarin paikan, ei tämä kelvannut Kokoomukselle. Tästä kieltäytyessään he samalla viestittivät, ettei pormestarin välttämättä tarvitse tulla suurimmasta ryhmästä.

Vaalien alla liki kaikilla puolueilla oli oma ehdokas ja kaikkialta viestitettiin, että vaalien jälkeen pormestarin valintaa katsotaan puhtaalta pöydältä. Kaikki ryhmät sovittiin kutsuttavan heti yhteiseen neuvonpitoon isoimman toimesta. Vieläkään tätä kutsua ei ole tullut meille demareille asti.

Ennen vaaleja erityisesti nykyisen valtaapitävään XL-ryhmään kuuluvat ryhmät viestittävät, ettei mitään etukäteissopimuksia ole ja neuvotteluun lähdetään kaikkien kanssa puhtaalta pöydältä.

Vaa’ankieliasemastaan tietoinen Vihreiden ryhmä painotti tätä paljon ja asetti myös oman ehdokkaansa peliin. Painotettiin, etteivät Vihreät mitenkään ole sitoutuneet Kokoomuslaisen pormestarin jatkovalintaan.

Toiselta näyttää maailma nyt. Heti vaaliyönä samat XL-ryhmän jäsenet kokoontuivat yhteen pöytään ja sopivat, että alkavat yhdessä valmistella pormestariohjelmaa. Mitään keskusteluja demarien suuntaan ei käyty. Käytännössä tämä siis tarkoitti, etteivät Vihreät ainakaan toistaiseksi ole edes olleet kiinnostuneita, minkälaiseen ohjelmaan Hanna Tainio olisi valmis sitoutumaan ja millaisista asioista Hanna olisi valmis sopimaan. Uskon, että asiallisesti SDP:n kanssa olisi helppo löytää sosiaalisempi, ympäristö – ja joukkoliikennemyönteisempi ohjelma.

Jos olisin Vihreä, minä ainakin kilpailuttaisin niin maan perusteellisesti pormestariehdokkaita ja katsoisin aidosti, mitä asioita olisi saavutettavissa Hannan valinnan kautta. Kerrankin kannattaisi kilpailuttaa!

Ja minä ihan oikeasti uskon, että moni Vihreitä äänestänyt näkisi varmasti ihan mielellään Hannan pormestarina – ja ainakin haluaisi antaa tähän tasavertaisen mahdollisuuden niin, ettei vaan automaattisesti heti vaaliyönä alettaisi ilman kaikkien yhteisiä keskusteluja kirjoittamaan yhdessä Timo P:n ja Kokoomuksen kanssa yhteistä ohjelmaa.

Tässä eivät nyt näytä asiat kovinkaan paljon painavan, elleivät nyt sitten uudet valtuustoryhmät ja uudet valtuutetut XL:ssä haluaisi oikeasti antaa mahdollisuuden keskustella myös asioista pelkän valtapolitiikan sijaan. Aamulehti kertoo tänään, että XL:n nokkamiehet ovat päässeet sopimukseen pormestariohjelmasta ja käytännössä siis Timo P: Niemisen valinta on lehden mukaan varma.

Jos ihan oikeasti oltaisiin sanotusti lähdetty puhtaalta pöydältä, niin ei kai tilanne nyt tällainen olisi? Sanottakoon edes se ääneen – se kai lienee sallittua ilman että kukaan verisesti loukkaantuu – etteivät tässä nyt sanoma ennen vaaleja ja vaalien jälkeen kohtaa.

Voisivatko uudet ryhmät kuitenkin antaa edes mahdollisuuden sille, että ryhmät kävisivät aidot neuvottelut? Sitä seuraan ja toivon. Ja tiedän, että me demarit olemme avoimia kaikelle yhteistyölle.

Kommentit

Jätä kommentti