Keskiviikko 31.5.2006

Toissapäivänä olin aamulla Ylen aamunaikainen lähetyksessä radiossa yhdessä keskustan ja kokoomuksen puoluesihteerien kanssa. Ja siinä se taas tuttu kuvio toistui: kokoomuksen puoluesihteerin Jaskarin Harrin kanssa alettiin skabata jo ennen lähetystä, pakko kai oli vähän harjoitella ja ottaa mittaa siinä jo etukäteen – ihan pilke silmäkulmassa tosin. Sovittiin silti, että lähdetään lopuksi samalla taksilla, mikäli enää siinä vaiheessa samaan mahdumme.

Siinä haastattelussa taas vahvistui, että kokoomus ja Harri Jaskari ovat kehittäneet ihan oman kotimörön. Sen nimi on SDP. Nimittäin taas kerran kokoomuksen suunnalta hoettiin vaan tiettyjä mielikuvia luovia ulkoa opeteltuja hokemia, joissa SDP on se kauhea iso paha mörkö: milloin se on vanhanaikainen, milloin se pelottelee kansaa ja milloin se muuten vaan kehityksen jarru (minkä sisältöisen kehityksen, jos saan kysyä. Missä sisällöt Kokoomuksen suunnan suhteen…?).

Jaskari ylisti, kuinka dynaaminen ja uudistava Katainen on vaikka verrattuna meidän Heinäluomaamme. Tämähän on ihan puppua. Kyllähän kokoomuksenkin pojat tietävät, että meidän Eero on rock!

Mutta mahduimme me Jaskarin kanssa silti samaan taksiin, Harri kohteliaasti tarjosi kyydin eduskuntaan matkallaan kokoomuksen puoluetoimistolle.

Siellä radiossa jatkui myös viimeaikainen “hittiaihe”: keskustelut eduskuntavaalien jälkeisestä hallituspohjasta. Noin yleisestihän viime aikoina on pohdiskeltu, onko aiheellista nyt jo keskustella siitä, millaiset mahdolliset hallituspohjat tulevat kyseeseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Minusta se on aiheellista, totta kai. Täytyyhän äänestäjän tietää, että hänen äänellään on merkitystä ja se vaikuttaa siihen, millaiseksi hallituspohja muodostuu.

Tämänhän sen tulee olla kaiken perustana: kansa puhuu ja sillä siisti. Tätä olemme SDP:ssä korostaneet kovasti sen jälkeen, kun eri porvaripoliitikot vuoron perään ovat käyneet todistelemassa porvariyhteistyön mahdollisuutta ja sen autuutta. Jyri Häkämies jopa spekuloi julkisuudessa, ettei välttämättä suurimman puolueen tule olla hallituksessa, kakkonen ja kolmonenkin voivat sen muodostaa. No niinpä voivatkin, eri asia vaan on, että siinä sitten komeasti sivuutettaisiin kansan tahto. Oli suurin kuka hyvänsä, niin kansa sen suurimmaksi on äänestänyt. Ja tämän tulee näkyä myös hallituksen kokoonpanossa.

Ja koska näin on, on erinomaisen tärkeää, että keskustellaan myös sisällöistä. Mitkä ovat minkäkin porukan konkreettiset keinot pätkätöiden vähentämiseksi, miten ja millä keinoin työttömyyttä edelleen vähennetään, millaiset ovat reilun työelämän käytännöt, miten jatkossa turvataan ja parannetaan palveluita, kenen ne pitäisi tuottaa, miten huolehtia, ettei kukaan pääse syrjäytymään ja niin edelleen. Mielikuvapolitikoinnista olisi aika alkaa siirtyä sisältöihin.

Oli muuten jännä huomata, että tämä “suurin puolue muodostaa hallituksen” – logiikka oli vedetty mukaan myös Tampereella parhaillaan kuumana käyvään pormestarikeskusteluun. Siellähän sekä porvarillinen valtuustoryhmä että me demarit tavoittelemme pormestarin paikkaa.

Siinäpä sitten mm. Tamperelainen –lehden pakinoitsija Rieväkylän Ritu leukaili, että koska Viitanen on sitä mieltä, että suurin puolue muodostaa hallituksen, niin eikö tässä pätisi sama: suurin ryhmä ottaa pormestarin paikan (porvariryhmä on hivenen SDPn ryhmää suurempi). Hän kyseli, ettei kai minulla voisi tässä olla eri logiikkaa. No ei ole. Sovitaan vaan ilman muuta, että heti, kun olemme käyneet ns. “pormestarivaalit” eli vaalit, joissa kansa on saanut ottaa kantaa eri ryhmien pormestariehdokkaisiin, niin ilman muuta tämän vaalin jälkeen suurin ansaitsee pormestarin paikan.

Nyt vaan tässä vaiheessa, kun paikkaa täytetään, ei minkäänlaisia vaaleja pormestariteemalla ole käyty, eivätkä tamperelaiset ole vielä tähän ottaneet kantaa. Nyt valitaan “pätkäpormestari” pariksi vuodeksi. Seuraavat kunnallisvaalit ovat “pormestarivaalit” vaikkeivät ne suorat kansanvaalit olekaan. Silloin äänestäjillä on tiedossa eri porukoiden ehdokkaat ja siihen tämä “suurin” -logiikka hyvinkin pätee. Mutta vielä ei ole näitä vaaleja käyty, joten ei muuta kun Hanna Tainio kehiin. Aamulehden gallupinkin mukaan Hanna oli suosituin tähän tehtävään.

Kommentit

Jätä kommentti