Keskustan ja Venäjän linjoilla?

Perjantaina eduskunnassa oli käsittelyssä budjetin viimeinen pääluokka: ympäristöministeriö. Ja aika mielenkiintoinen keskustelu syntyikin aiheesta: ympäristöministeriö.

Nimittäin mieleemme palautuivat Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan hiljan julkisuudessa esittämät vaateet ympäristöministeriön lakkauttamisesta. Ja tätä nyt me demarit Rantakankaalta ja Keskustapuolueelta kysyimme: mikä on linja?

Ei kai voi olla, että tänä päivänä, kun ympäristöhaasteet ovat isommat kuin koskaan, kunnostautuisi Suomi lakkauttamalla ympäristöministeriön! Ajatus on jo lähtökohtaisesti niin hölmö, etten olisi uskonut, että tälläisiä edes Keskustan riveistä lähdettäisiin esittämään!

Siinä sitten keskustelussa tuli esiin Rantakankaan suusta ainakin yksi perustelu ministeriön lakkauttamiselle: taistolaistaustaiset virkamiehet! Hurraa.

Aika mielenkiintoista muuten, että ympäristöministeriön lakkauttamista perustellaan taistolaistaustaisilla virkamiehillä. Lakkauttaminen kun saisi meidät samaan sarjaan Venäjän kanssa, jossa ympäristöhallinto ajettiin alas.

Ikävintä oli, ettei Keskusta tässä keskustelussa sanoutunut selvästi irti varapuheenjohtajansa lakkautuslinjasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli pyydettäessä käytti ”selkeyttävän” puheenvuoron Keskustan linjoista. Valitettavasti ainoa selkeä asia siinä oli, että keskusta tukee tätä hallitusohjelmaa (se nyt puuttuisi, ettei tukisi), jossa ympäristöministeriö säilyy. Tulevaisuus, joka muuten koittaa kovin pian: reilu vuoden päästä, jätettiin avoimeksi!

No, äänestykseen esitimme lausumaa, jolla turvattaisiin itsenäinen ympäristöministeriö Suomeen jatkossakin. Valitettavasti äänestyksen hävisimme. Hallituspuolueista ”tueksemme” saimme kaksi vihreää, jotka äänestivät tyhjää. Kysymys lausumassamme oli tulevaisuudesta, ei tämän hallituksen linjasta. Oli ikävää, ettei tälle lausumalle riittänyt tarpeeksi tukea.

Mutta selvää on, että ympäristöministeriö – vieläpä tätä päivää vahvempi – tarvitaan tulevaisuudessa. On ollut surullista, että ympäristöhallintoa ollaan tällä hallituskaudella ajettu alas mm. Alkuhankkeessa, jossa organisaatiota uudistettiin niin, että ympäristöarvot käytännössä jäävät alisteisiksi elinkeinoelämän arvoille. Sama pelko on nyt meneillään olevan metsähallituksen organisaatiouudistuksen suhteen.

Sdpssä olemme tästä tosi huolissamme. Luotiinhan aikanaan juuri meidän toimestamme ja esityksestämme Suomeen ympäristöministeriö ja ympäristöhallinto. Silloinkin keskustapuolue vastusti tätä..

Ei ihme, että ympäristöjärjestöt ovat moittineet hallitusta ympäristökielteisimmäksi sellaiseksi!

Kommentit

 1. Erinomainen selonteko eduskunnasta, kiitos Sinulle Pia!

  Kirjoituksesi on ensinnäkin jälleen oiva osoitus siitä, kuinka onneton oikeistohallituksemme sisäinen tila onkaan. Poliittisena huithapelina aiemminkin esiintyneen varapj. Rantakankaan ulostulo etsii vertaistaan ja paljastaa samalla kepulaisen maailman kepumaisimmat näkemykset raadollisimmillaan.

  Että juuri nyt tuhoaisimme kaiken sen työn, joka suurella vaivalla ja kustannuksilla on maamme ympäristönsuojelussa saatu aikaan. Ja tämä kaikki hetkellä, jolloin maailman “navat”, yli 190 valtiota
  ynnä 15000 ympäristöihmistä ovat kokoontuneet puhumaan asiasta ja siitä jotain sopimaan. Voiko ajankohta enemmän kepulaisempi olla? Ei voi. Ja kuitenkin, heidän, kepun oma mies, Matti Vanhanen, pääministerimme, on paikan päällä Kööpenhaminassa tasavaltamme edustajana näistä samoista asioista sopimassa. Samoista asioista, jotka puolueen varapj. kolmasti kotimaassa kieltää!

  Hävettää olla suomalainen!

  Tilanteessa pitäisi jo jokaisella suomalaisella olla rukouksen siemen: Jumala, jos olet olemassa, tee jotain ja äkkiä! Mutta jolset Sinä Jumala meitä kuule, onneksemme meillä on ulkoministeriön imagotyöryhmä! Loputonta työsarkaa tämä surkea hallitus sille itse jakaa.

  Ympäristömme asioiden unohtaminen varmaan sopisi kepulle ja sitä kautta kokoomuksellekin oikein mainiosti. Kepulle on sopinut vuosien ajan ja niiden saatossa oikeinkin hyvin, että maatalouden päästötoimien rajoittamiseksi sinne on syydetty miljoonia ja taas miljoonia. Tiedetään, ettei noilla miljoonilla ole saatu juuri mitään aikaan. Varsinaista kaksinaamaisuutta.

  Meidän demarien ei sovi millään muotoa jättää tätä(kään) asiaa käsittelemättä. Kepulaisten näinä aikoina tuntema selittämätön vasemmiston näppyläihottuma on heille kylläkin ihan oikein, mutta
  ympäristöasioitten luoma taistolaiskauhu ylittää jo kaikki tunnetut rimat.

  Millä planeetalla nykyinen kepu oikein elelee?

Jätä kommentti