Keskustan ja Venäjän linjoilla?

Perjantaina eduskunnassa oli käsittelyssä budjetin viimeinen pääluokka: ympäristöministeriö. Ja aika mielenkiintoinen keskustelu syntyikin aiheesta: ympäristöministeriö.

Nimittäin mieleemme palautuivat Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan hiljan julkisuudessa esittämät vaateet ympäristöministeriön lakkauttamisesta. Ja tätä nyt me demarit Rantakankaalta ja Keskustapuolueelta kysyimme: mikä on linja?

Ei kai voi olla, että tänä päivänä, kun ympäristöhaasteet ovat isommat kuin koskaan, kunnostauisi Suomi lakkauttamalla ympäristöministeriön! Ajatus on jo lähtökohtaisesti niin hölmö, etten olisi uskonut, että tälläisiä edes Keskustan riveistä lähdettäisiin esittämään!

Siinä sitten keskustelussa tuli esiin Rantakankaan suusta ainakin yksi perustelu ministeriön lakkauttamiselle: taistolaistaustaiset virkamiehet! Hurraa.

Aika mielenkiintoista muuten, että ympäristöministeriön lakkauttamista perustellaan taistolaistaustaisilla virkamiehillä. Lakkauttaminen kun saisi meidät samaan sarjaan Venäjän kanssa, jossa ympäristöhallinto ajettiin alas.

Ikävintä oli, ettei Keskusta tässä keskustelussa sanoutunut selvästi irti varapuheenjohtajansa lakkautuslinjasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli pyydettäessä käytti ”selkeyttävän” puheenvuoron Keskustan linjoista. Valitettavasti ainoa selkeä asia siinä oli, että keskusta tukee tätä hallitusohjelmaa (se nyt puuttuisi, ettei tukisi), jossa ympäristöministeriö säilyy. Tulevaisuus, joka muuten koittaa kovin pian: reilu vuoden päästä, jätettiin avoimeksi!

No, äänestykseen esitimme lausumaa, jolla turvattaisiin itsenäinen ympäristöministeriö Suomeen jatkossakin. Valitettavasti äänestyksen hävisimme. Hallituspuolueista ”tueksemme” saimme kaksi vihreää, jotka äänestivät tyhjää. Kysymys lausumassame oli tulevaisuudesta, ei tämän hallituksen linjasta. Oli ikävää, ettei tälle lausumalle riittänyt tarpeeksi tukea.

Mutta selvää on, että ympäristöministeriö – vieläpä tätä päivää vahvempi – tarvitaan tulevaisuudessa. On ollut surullista, että ympäristöhallintoa ollaan tällä hallituskaudella ajetttu alas mm. Alkuhankkeessa, jossa organisaatiota uudistettiin niin, että ympäristöarvot käytännössä jäävät alisteisiksi elinkeinoelämän arvoille. Sama pelko on nyt meneillään olevan metsähallituksen organisaatiouudistuksen suhteen.

Sdp:ssä olemme tästä tosi huolissamme. Luotiinhan aikanaan juuri meidän toimestamme ja esityksestämme Suomeen ympäristöministeriö ja ympäristöhallinto. Silloinkin keskustapuolue vastusti tätä..

Ei ihme, että ympäristöjärjestöt ovat moittineet hallitusta ympäristökielteisimmäksi sellaiseksi!

Kommentit

Jätä kommentti